Brent petrol fiyatı olası arz kesintilerine odaklanarak yükseliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol fiyatı olası arz kesintilerine odaklanarak yükseliyor
Doviz.com
27.09.2022 11:11

Brent petrol fiyatı, bir gün önce dokuz ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra, üretici ittifakı OPEC+'nın fiyatlarda daha fazla düşüşü önlemek için üretim kesintilerini yürürlüğe koyabileceğine dair göstergelerle neredeyse %2 yükseldi.

Brent petrol fiyatı 11:00 itibarıyla varil başına 84,16 dolara yükseldi. Kasım teslimatlı ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri varil başına 78,14 dolar oldu.

Salı günü, dolar endeksi bir önceki gün gördüğü 20 yılın en yüksek seviyelerinden inerek petrol piyasasını bir miktar rahatlattı.

Küresel ekonomik durgunluk korkuları ve ABD dolarının yükselen değerinden kaynaklanan talep endişeleri nedeniyle petrol fiyatları dün 9 ayın en düşük seviyelerine inmişti.

Brent petrolde teknik olarak 84,23 ile 84,53 dolar aralığının direnç, 83,29 ile 83,12 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Büyük üreticilerin yetkilileri son günlerde yaşanan düşüşlere tepki göstererek fiyat istikrarını korumak için harekete geçebileceklerini belirttiler.

Irak Petrol Bakanı İhsan Abdül Cabbar pazartesi günü yaptığı açıklamada Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen Rusya dahil müttefiklerinin petrol fiyatlarındaki durumu izlediklerini ve piyasalarda dengeyi korumak istediklerini söyledi.

Analistler, petrol piyasalarındaki satışların devam etmesi halinde OPEC+'nın üretimlerini toplu olarak azaltarak fiyatları desteklemek için müdahale edebileceğini söyledi.

OPEC+, COVID-19 salgınının neden olduğu talep yıkımı nedeniyle 2020'de uygulamaya koyduğu rekor kesintilerin ardından bu yıl üretimi artırdı.

Ancak örgüt son aylarda planlanan üretim artışlarını karşılayamadı ve bu da ilan edilen üretim azaltımlarının etkinliğini zayıflattı. 

Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan aksaklıklar, Avrupa Birliği'nin Aralık ayında başlaması beklenen Rus petrol ihracatına yönelik fiyat sınırlaması konusunda netlik olmaması nedeniyle piyasadaki tedirginliği arttırıyor.

REKLAMI KAPAT X