Çin'de ihracat Mayıs 2020'den bu yana ilk kez düştü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Çin'de ihracat Mayıs 2020'den bu yana ilk kez düştü
Doviz.com
07.11.2022 14:35

Çin'de ekim ayında ihracat, Mayıs 2020'den bu yana ilk kez yıllık bazda düşüş kaydetti.

Pazartesi günü açıklanan verilere göre, Çin'in ihracatı eylül ayındaki %5,7'lik büyümeye kıyasla ekim ayında %0,3 düşerek 298,37 milyar dolara geriledi.

Piyasanın genel beklentisi ise, ekim ayı ihracat rakamının %4,3'lük artış göstermesiydi. Ayrıca Çin'in ihracatı, en son Mayıs 2020'de negatif bölgeye düşmüştü.

Çin’in ithalatı ise eylül ayındaki %0,3'lük büyümenin ardından, ekim ayında yıllık bazda %0,7 azalarak 213,22 milyar dolara geriledi ve %0,1'lik artış beklentilerinin altında kaldı.

Açıklanan verilere göre ayrıca, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Çin'in en büyük ticaret ortakları olmaya devam ederken, onları Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri takip etti.

Çin'in ASEAN ülkelerine ihracatı ekim ayında yıllık %20,3 artışla 48,9 milyar dolara yükselirken, ithalatı %4,6 artışla 33,3 milyar dolara ulaştı.

Çin'in Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatı ekim ayında yıllık %9 düşüşle 44,1 milyar dolara gerilerken, ithalatı %5,1 düşüşle 21,4 milyar dolara geriledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nden yapılan ithalat ise, ekim ayında %1,5 düşüşle 12,8 milyar dolara gerilerken, ihracat %12,6 düşüşle 47 milyar dolara geriledi.

Ekim ayında Çin'in Rusya'dan ithalatı %36 artarak yaklaşık 10 milyar dolara ulaşırken, ihracatı %34,6 artarak 7,4 milyar dolara yükseldi. Rusya ile ticaret açığı ise yaklaşık %40 artarak 2,8 milyar dolara ulaştı.

Pinpoint Asset Management Baş Ekonomisti Zhang Zhiwei konuyla ilgili, "Çin ihracatının ekim ayında gösterdiği düşüşle Mayıs 2020'den bu yana ilk kez büyüme negatif oldu. Zayıf ihracat büyümesi muhtemelen hem zayıf dış talebin hem de Covid salgınlarının neden olduğu arz kesintilerinin bir sonucu olarak gerçekleşti." dedi.

Ayrıca Zhiwei, "’Sıfır-Covid’ politikasının gelecekte gevşetilebileceğine dair konuşmak için henüz erken olduğuna inanıyorum, yeniden açılma uzun ve kademeli bir süreç olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Çin geçen ay ikinci çeyrekteki %0,4'lük büyümeden sonra, ekonomisinin üçüncü çeyrekte %3,9 büyüdüğünü açıklamıştı. Ancak koronavirüs kısıtlamaları, emlak piyasasındaki daralma ve küresel durgunluk riskleri Çin’in uzun vadeli büyüme görünümü üzerinde baskı yarattı.

Çin Başbakanı Li Keqiang ise, dördüncü çeyrekte büyümeyi artırmak için ekonomiyi istikrara kavuşturma ve talebi canlandırma taahhütlerini yineledi.

Ancak analistler küresel risklerle birlikte Çin’in “Sıfır-Covid” politikasına sıkı sıkıya bağlı kalması sebebiyle büyümenin canlanabileceği konusuna tereddütle yaklaşıyor.

Capital Economics ekonomistleri Zichun Huang ve Julian Evans-Pritchard konuyla ilgili, “Küresel ekonomiler resesyona yaklaşırken, ihracatın önümüzdeki çeyreklerde daha da zayıflamasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler: Çin ithalat ihracat
REKLAMI KAPAT X