2024 yılında altın ve gümüşü ne bekliyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
2024 yılında altın ve gümüşü ne bekliyor?
Doviz.com
19.12.2023 15:05

Uzmanlar, küresel faiz artırım döngülerinde sona gelindiğine yönelik beklentilerin ortasında altın ve gümüş için 2024 yılı beklentilerini açıkladı.

JP Morgan analistleri, önümüzdeki yıl altın ve gümüşün metal sektörünün geri kalanını gölgede bırakacağını tahmin etti. Buna göre analistler, faiz artırım döngüsünün sonlanacağına yönelik beklentilerin ve düşen ABD reel getirilerinin 2024 yılında altın fiyatlarını destekleyen temel itici güçler olacağını söyledi. Analistler ayrıca önümüzdeki yıl ons altının ortalama 2175 dolara ulaşacağını öngördü.

JP Morgan'dan Gregory Shearer aralık ayı piyasa görünümü raporunda, "Tüm metaller arasında, 2024 yılı boyunca ve 2025'in ilk yarısına kadar hem altın hem de gümüş için orta vadeli bir yükseliş bekliyoruz " değerlendirmesinde bulundu.

“Faiz indirimleri altını destekleyecektir”

JP Morgan analistlerinin yanında diğer piyasa katılımcılarının da benzer görüşleri paylaştığı görüldü. Buna göre Global Macro Playbook adlı araştırma bülteninin yazarı Bruce Liegel, "Merkez bankaları sıkılaştırmayı bırakıp faizleri gevşetmeye başladığında ki bu gelecek yıl olabilir, altın muhtemelen daha fazla yükselecektir. Eğer küresel bir resesyon yaşarsak, bu merkez bankalarının uygulayacağı gevşeme miktarını etkileyecektir. Ne kadar fazla gevşeme olursa, altın gelecek yıl ve 2025'te o kadar yükselebilir." dedi.

Liegel ayrıca altının yörüngesinin ekonomide sert ya da yumuşak bir iniş olup olmamasına bağlı olarak faiz indiriminin büyüklüğüne de bağlı olacağını belirterek, "Eğer faizde sert bir iniş olursa, altın da çok daha fazla yükselecektir çünkü bu merkez bankalarının daha fazla gevşemeye gitmesi anlamına gelecek. Yumuşak bir iniş ise daha az gevşeme gerekeceği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Merkez bankalarının altın talebi hala güçlü

Faiz indirim döngüsünün ötesinde, jeopolitik gerilimler de orta vadede altın fiyatlarının itici gücü olarak gösteriliyor. Morningstar raporunda belirtildiği üzere ABD dolarından daha fazla bağımsızlık kazanma çabasıyla özellikle Çin ve Rusya merkez bankaları ise altın stoklarını artırmaya devam ediyor.

Altın alımlarındaki artışa katkıda bulunan diğer merkez bankaları arasında ise Polonya, Türkiye ve Hindistan yer alıyor. Merkez bankası talebinin yanı sıra yatırımcı ilgisinin devam etmesinin altını 2024 yılında da güçlü bir konuma getirmesi bekleniyor.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre 2023 yılının Ocak-Eylül döneminde Türkiye'de tüketicilerin toplam altın alımı ise 159,3 tonla son 10 yılın zirvesine yükselmişti.

Dünya Altın Konseyi ise merkez bankası talebinin 2023'te altının performansına yüzde 10'dan fazla katkı sağladığını belireterek, merkez bankalarının önümüzdeki yıl da alım yapmaya devam edeceğini söylemişti.

İLGİLİ HABER Türkiye’nin altın alımı son 10 yılın zirvesine çıktı Dünya Altın Konseyi verilerine göre 2023 yılının Ocak-Eylül döneminde Türkiye'de tüketicilerin toplam altın alımı 159,3 tonla son 10 yılın zirvesine yükseldi.
İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatlarına yükselen trend engeli Geçtiğimiz hafta önemli trend desteklerinden dönerek yönünü yukarı çeviren altın bu kez de yükselen trend direncine takılarak haftalık kapanış aldı.
REKLAMI KAPAT X