ABD enflasyonu yüksek faiz artışı beklentilerini tetikledi: Altın fiyatları geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD enflasyonu yüksek faiz artışı beklentilerini tetikledi: Altın fiyatları geriledi
Doviz.com
15.02.2023 09:37

Altın fiyatları, ABD enflasyonunun yüksek kalmaya devam ettiğini gösteren verilerin Fed'in para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceği endişelerini artırmasının ardından geriledi.

Gram altın bugün saat 09:30 itibarıyla %0,46 düşüşle 1.118,36 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,59 düşüşle ons başına 1.844,82 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,52 düşüşle ons başına 1.855,70 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,19 artışla 103,4344 seviyesinden işlem görüyor.

Artan faiz oranlarının yatırımcıların altın gibi getirisi olmayan varlıklara olan ilgisini azaltması sebebiyle dün açıklanan ABD enflasyon verisinin ardından ons altın ocak başından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

City Index analisti Matt Simpson ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Faiz artışlarında daha agresif bir sıkılaştırma yolunun izlenmesi, gelecekte altın fiyatları üzerinde baskıyı artıracaktır." dedi.

Ancak Simpson, "Düşüş ivmesinin yavaşlaması ve altının daha güçlü enflasyona rağmen aşırı bir düşüş göstermemesi belki de en az Fed'in izleyeceği yolun mevcut seviyelerden çok uzak olmayabileceğine işaret ediyor." değerlendirmesinde de bulundu.

Dün açıklanan ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisine göre ise ABD'de enflasyon aylık bazda %0,5 artış gösterdi. Ocak ayına kadar olan 12 aylık dönemde ise TÜFE %6,4 artarak Ekim 2021'den bu yana en küçük kazancını elde etti ancak bu veri yinede piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Fed yetkilileri ise salı günü yaptıkları açıklamada, ABD Merkez Bankası'nın yüksek enflasyonu önlemek amacıyla faiz oranlarını kademeli olarak artırmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Son olarak, Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, "Faiz artışlarına daha önce öngörülenden daha uzun bir süre devam etmeye hazırlıklı olmalıyız. Riskler göz önüne alındığında, en yüksek faiz oranına veya kesin bir faiz artışı yoluna kilitlenmemeliyiz." dedi.

Para piyasaları ise Fed'in hedef faiz oranını temmuz ayında %5,263 seviyesine çıkarmasını bekliyor. 

Altın fiyatlarındaki geri çekilmeye diğer değerli metaller de eşlik etti.

Buna göre, spot gümüş %0,59 düşüşle ons başına 21,75 dolara indi.

Platin %0,33 düşüşle 932,64 dolara gerilerken, paladyum %0,39 düşüşle 1.499,76 dolara indi.

REKLAMI KAPAT X