Altın, Fed'in faiz artışlarında yavaşlama ihtimalinin artmasıyla yükseliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın, Fed'in faiz artışlarında yavaşlama ihtimalinin artmasıyla yükseliyor
Doviz.com
19.01.2023 10:29

Altın, ABD'den gelen verilerin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarında yavaşlama ihtimalinin artmasıyla yükselişini sürdürüyor.

Gram altın bugün saat 10:15 itibarıyla %0,28 artışla 1.153,89 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,32 artışla ons başına 1.909,31 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,20 artışla ons başına 1.910,90 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,13 düşüşle 102,2960 seviyesinden işlem görüyor.

Birkaç Fed yetkilisi çarşamba günü daha fazla faiz artırımına devam edeceklerinin sinyalini verirken, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ve Dallas Fed Başkanı Lorie Logan daha yavaş bir sıkılaştırma hızını desteklediklerini söyledi.

Yatırımcılar ise gelen ekonomik verilerden Fed'in nasıl bir yol izleyeceğine yönelik ipuçları aramayı sürdürdü.

Son olarak ABD'den gelen üretici fiyat endeksi verisi enflasyonun beklentilerin üzerinde gerilediğini göstererek Fed'in faiz artışlarında yavaşlama ihtimalini kuvvetlendirdi.

Yatırımcılar ise bu verinin ardından Fed'in 31 Ocak-1 Şubat toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artışına gitmesini beklemeye başladı. 

City Index analisti Matt Simpson, piyasaların şubat ayında 25 baz puanlık bir artışa gitmesini ve eylül ayından itibaren ise faiz indirimlerinin başlamasını öngördüğünü ve altının bu durumdan destek bulabileceğini söyledi.

ABD Merkez Bankası ise son olarak dört kez üst üste 75 baz puanlık artış yaptıktan sonra aralık ayında faiz artırım hızını 50 baz puana düşürmüştü.

Düşük faiz oranları, getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini azalttığı için külçe altının cazibesini de artırma eğiliminde bulunuyor.

Simpson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Altın 1.895 doların üzerinde tutunabilirse, fiyatlar 1.900-1.920 dolar aralığında tutunacaktır. 1.895 doların altındaki bir kırılma ise bir geri çekilmeye işaret edebilir." dedi.

Yatırımcılar ise altın fiyatlarındaki kısa vadeli seyir hakkında fikir sahibi olabilmek için ABD'de bugün açıklanacak olan haftalık işsizlik maaşı başvurularını takip edecek.

REKLAMI KAPAT X