​​​​​​​Altın fiyatları 2 yılın en düşük seviyelerinde 

Okuma Süresi: 2 Dakika
​​​​​​​Altın fiyatları 2 yılın en düşük seviyelerinde 
Doviz.com
23.09.2022 17:11

Dolar endeksinin 20 yılın en yüksek seviyesine ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 11 yılın en yüksek seviyesine ulaşması altın fiyatlarını 2 yılın en düşük seviyelerine getirdi.

Ons altın saat 17:00 itibarıyla yüzde 1,53 düşüşle ons başına 1.645,43 dolar seviyesine geriledi. 

Gram altın, dolar endeksinde gerçekleşen yükselişe rağmen ons altındaki düşüş sebebiyle yüzde 1,02 düşerek 973,89 lira seviyesine geriledi. 

COMEX altın vadeli işlemleri ise yüzde 1,7 düşüşle 1.652 dolar seviyesine geriledi.

ABD 10 yıllık tahvil faizleri hafta başında 2011’den bu yana ilk kez yüzde 3,50 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Fed’in 75 baz puanlık faiz artışı ve gelecek dönemlerde de faiz artışlarına devam edeceği beklentisiyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 3,829 seviyesine kadar yükseldi. 

Yirmi yılın en yüksek seviyesine çıkan dolar endeksi112 seviyesinin üstüne çıkarak yeni bir rekor kırdı. 

Tahvil faizlerinin yükselmesi ve doların güçlenmesi altın fiyatları üzerindeki satış baskısının en önemli sebeplerini oluşturdu.

Analistler altın piyasasının yönünün değişmesinin, kısa vade içinde doların yeni bir zirve yapıp yapmayacağıyla ilişkili olduğunu belirtiyor.

Ancak altın fiyatlarının tüm bu önemli gelişmeler arasında düşüşünün büyük boyutlara ulaşmaması, jeopolitik risklerin ve belirsizliklerin hâlâ mevcut olmasına bağlı.

Vladimir Putin’in çarşamba günü açıkladığı kısmi seferberlik, güvenli liman arayışına girenleri altın yatırımı konusunda cesaretlendiriyor.

Fed ve İngiltere başta olmak üzere diğer birçok merkez bankası da enflasyonu önlemek için bu hafta faiz oranlarında artışa gitti. Faiz oranlarındaki bu artışların dünya genelinde ekonomik resesyonu tetiklemesi beklentisi, altın fiyatları üzerindeki satış baskısının yüksek hacimlere çıkmasına engel oluyor.

REKLAMI KAPAT X