Altın fiyatları ABD enflasyon verisi öncesinde yükselişte

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları ABD enflasyon verisi öncesinde yükselişte
Doviz.com
11.07.2024 09:47

Altın fiyatları, ABD'nin faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek ve günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak haziran ayı enflasyon verileri öncesinde yükselişine hız kazandırdı.

Ons altın, hafta başında başlattığı yükseliş ivmesini yeni günde de sürdürerek saat 09.30 itibarıyla %0,36 yükselişle ons başına 2.379 dolara yükseldi. Değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise yüzde 0,69 yükselişle 2.518 TL’ye çıktı.

Aynı dönem itibarıyla Dolar endeksi 104,67 seviyesine inerken, gösterge 10 yıllık Hazine getirileri ise %4,28 seviyesine düştü.

Kaynak: Tradingview

Dolar endeksi ve tahvilde yaşanan düşüş ise altın fiyatlarındaki yükselişe destek oldu.

Piyasalar ABD enflasyonunu bekliyor

Son ABD ekonomik verileri, işgücü piyasasının gevşediğine işaret ederek ABD merkez bankasının yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı yönündeki beklentileri güçlendirmişti.

TD Securities Emtia Stratejileri Müdürü Bart Melek, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine eylül ayı gibi erken bir tarihte başlayacağı beklentisinin mevcut piyasa koşullarına olumlu katkıda bulunduğunu söyledi.

Ancak Fed Başkanı Jerome Powell, salı günü kongrede yaptığı konuşmada, ABD Senatosu'nun Bankacılık Komitesi'ndeki yarıyıl sunumunda karşılaştıkları tek riskin enflasyon olmadığını söylemişti.

Buna göre Powell, çok az veya çok geç faiz indiriminin ekonomi ve işgücü piyasası için risk oluşturacağını; erken veya çok fazla indirimin ise enflasyondaki ilerlemeyi durduracağı veya tersine döndüreceği uyarısını yapmıştı.

Powell, dün yaptığı ayrı bir konuşmada ise enflasyonun düşüş eğiliminde olduğuna dair biraz güveni olduğunu ancak sürdürülebilir şekilde yüzde 2'ye düştüğünden yeterince emin olduğunu söylemeye "henüz hazır olmadığını" belirtti.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell: Enflasyonun yeterince düştüğünü söylemeye hazır değilim Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun düşüş eğiliminde olduğuna dair "biraz güveni olduğunu" ancak sürdürülebilir şekilde yüzde 2'ye düştüğünden yeterince emin olduğunu söylemeye "henüz hazır olmadığını" belirtti.

Yatırımcılar ise Powell’ın temkinli mesajlarının ardından faiz kararına ilişkin ipucu verebilecek bugün TSİ 15.30’da açıklanacak ABD enflasyon rakamlarını beklemeye başladı.

Son rakamlar, yılın başındaki beklenmedik yüksek seviyelerden uzaklaşıldığını gösterirken; Exinity Group analisti Han Tan, piyasaların ABD enflasyonunun hala inatçı olduğuna dair kanıtlar göstermesi halinde bunun değerli metalin son dönemdeki kazançlarının daha fazlasını geri vermesine yol açabileceğini söyledi.

CME Group'un FedWatch aracına göre ise yatırıcımlar şu anda eylül ayında faiz indirimi olasılığını yaklaşık %70 olarak fiyatlıyor.

Faiz oranları düştüğünde altın fiyatları yükseliş eğilimi gösteriyor. Bu sebeple faiz indirimine yönelik güçlenen beklentiler, altındaki yükselişin temel itici gücü olmaya devam ediyor.

İLGİLİ ANALİZ Altın yükselen kanala tutunma çabasında Geçtiğimiz hafta ABD’den gelen veriler sonrasında önemli bir yükselişe imza atan ons altın, bir üst yükselen kanala yükselmeyi başarmıştı. Bu analizimizde yaşanan kar satışları sonrasında yükselen kanal desteğinde tutunmaya çalışan ons altın ve gram altını teknik açıdan inceleyeceğiz.
REKLAMI KAPAT X