Altın fiyatları ABD PMI verileri öncesinde yükselişe devam ediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları ABD PMI verileri öncesinde yükselişe devam ediyor
Doviz.com
22.07.2022 15:34

Ons altın perşembe günkü yükseliş hareketinden sonra odakta kalmaya devam ediyor. ABD tahvil getirilerinin ve dolar endeksinin bugün küçük toparlanmaya rağmen düşüşü, ons altının yükselişinde etkili oldu.

Gram altın, güne yükselişle başlamasının ardından 983 lira seviyesinde işlem görüyor.

Dün, yüzde 1,3 artışla günü 1.718,5 dolardan tamamlayan ons altın fiyatı, şu dakikalarda önceki kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 1.723 dolardan işlem görüyor.

Analistler, resesyon ve enflasyon endişelerinin varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürdüğünü belirterek, veri odaklı değerlendirmelerin ön plana çıkmaya devam ettiğini söyledi.

Ons altın, perşembe günü uzun vadeli destek seviyesi 1700 doların altına düştü ve ardından sadece pozitife dönüşmekle kalmayıp çarşamba günkü aralığın da üzerine çıkmak için yükselmeye başladı. 

Altın bugüne kadar ABD dolarının gücü ve yükselen faiz oranları nedeniyle parlayamadı. Ancak, son ekonomik verilerin de vurguladığı gibi, resesyon endişelerinin arttığı göz önüne alındığında, piyasanın en yüksek enflasyona ve sıkılaşma döngüsünün sonuna odaklandığı söylenebilir.

Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü faiz oranlarını beklenenden fazla artırdı çünkü kontrolden çıkan enflasyon endişeleri büyüme endişelerini gölgede bıraktı.

Altın, enflasyona karşı bir önlem olarak görülse de yükselen faiz oranları, altın yatırımının maliyetini artırıyor.

Yatırımcıların odağı, politika yapıcıların faiz oranlarını 75 baz puan artırmasının beklendiği gelecek hafta yapılacak ABD Merkez Bankası politika toplantısına kaydı.

İşsizlik ödeneğine kaydolan Amerikalıların sayısı geçen hafta art arda üçüncü hafta yükselirken, fabrika faaliyeti bu ay geriledi, bu veriler ABD ekonomisinin yükselen faiz oranları ve yüksek enflasyonun ağırlığı altında yavaşladığını gösterdi.

ABD'nin önemli ekonomik göstergelerinden biri olan ilk kez işsizlik maaşına başvuranların geçen hafta 251 bine çıkması ile 8 ayın zirvesine yükselmesinin ülkede resesyon endişelerini artırdığını aktaran analistler, piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) temmuzda yüzde 70 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağının fiyatlandığını dile getirdi.

Bugün, ABD'de açıklanacak Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.690 doların destek, 1.740 doların direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

REKLAMI KAPAT X