Altın fiyatları BoE'nin etkisiyle yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları BoE'nin etkisiyle yükseldi
Doviz.com
04.11.2022 10:30

Altın fiyatları, BoE’nin faiz kararının ardından ilerleyen dönemlerde faiz artışlarında yavaşlamaya gidilebileceği beklentilerinin kuvvetlenmesiyle tekrar yükselişe geçti.

Ons altın%1,07 artışla ons başına 1.646,52 seviyesinden işlem görüyor.

Gram altın, bugün saat 10:30 itibarıyla %1,05 artışla 985,67 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %1,18 artışla ons başına 1.650,20 seviyesinden işlem görüyor.

Çarşamba günü Fed faiz oranlarını üst üste dördünce kez 75 baz puan artırmıştı. Fed Başkanı Jerome Powell ise, faiz kararının ardından yaptığı konuşmada, enflasyonu düşürmek için verdikleri mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin tutumla yaptığı açıklamanın ardından altın fiyatları üzerindeki satış baskısı artarak fiyatlarda geri çekilme yaşandı.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) 1989'dan bu yana en büyük miktardaki faiz artışını gerçekleştirerek ülkedeki faiz oranı 2008`den bu yana en yüksek seviyesine ulaştırması da, altın yatırımcılarının tedirginliğini artırmıştı.

Dünyanın en büyük altın yatırım fonu SPDR Gold Trust'ın elinde tuttuğu varlıklar da bu tedirginliklerle, perşembe günü %0,82 düşüşle 911,59 tona geriledi.

Ancak BoE yetkilileri faiz kararının ardından yaptığı açıklamalarda, İngiltere'nin durgunluk riski sebebiyle faiz oranlarının önümüzdeki dönemlerde beklentilerden daha az artabileceğini belirtti.

BoE Başkanı Andrew Bailey yaptığı konuşmada, bu artışın gelecek için bir vaat olmadığını vurguladı.

Bailey ayrıca, "İş gücü talebinin yavaşlamaya başladığına dair bazı kanıtlar görüyoruz." dedi. 

Bu gelişme, küresel piyasalarda durgunluk riskinin artması sebebiyle merkez bankalarının ilerleyen dönemlerde faiz artışlarında yavaşlamaya gidebileceği ihtimalini artırarak altın fiyatlarının da yükselmesine yol açtı.

Altın yatırımcılarının odağı ise, Fed'in aralık ayında gerçekleştireceği para politikası toplantısında faiz artırım hızı hakkında daha fazla ipucu verebilecek, TSİ 15:30'da açıklanacak ekim ayı ABD tarım dışı istihdam verisine çevrildi.

REKLAMI KAPAT X