Altın fiyatları doların soğumasıyla güne yatay başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları doların soğumasıyla güne yatay başladı
Doviz.com
22.11.2022 10:07

Altın fiyatları, Fed tutanaklarını bekleyen dolar endeksinin soğumasının desteğiyle son günlerde yaşadığı düşüşün ardından güne yatay başladı.

Ons altın, saat 10:00 itibarıyla %0,13 artışla ons başına 1.741,04 seviyesinden işlem görüyor.

Gram altın, 1.038,47 TL'ye kadar geriledikten sonra sonra %0,21 artışla 1.043,04 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,14 artışla ons başına 1.742 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,11 düşüşle 107,6892 seviyesinden işlem görüyor.

Altın fiyatları, son seansta %1'e yakın geriledikten sonra, doların gevşemesi ve yatırımcıların Fed’in son toplantı tutanaklarına odaklanmasıyla salı günü hafif bir yükselişe geçti.

Çin'de küresel ekonomik görünüme ilişkin endişeleri artıran yeni Covid-19 kısıtlamalarının getirdiği belirsizliklerden korunmak için son günlerde yatırımcılar, güvenli liman arayışına girerek dolara yönelmişti. Bu sebeple altın fiyatları, pazartesi günü üst üste dördüncü seansta da düşüş göstermişti.

Ayrıca, Fed yetkililerinden faiz artışlarıyla ilgili gelen şahin mesajlar, yatırımcıların altına olan ilgisinin azalmasına ve altın fiyatlarındaki geri çekilmeye destek oldu.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, bankanın faiz artırımlarına devam edeceğini ve faizlerin muhtemelen %5 seviyesine yükselebileceğini belirtti.

Ancak, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, merkez bankasının yüksek enflasyonu düşürmeye yardımcı olmak için nihai faiz oranını belirlerken önümüzdeki aydan itibaren daha küçük faiz artışlarına geçebileceğini söyledi.

Küçük miktardaki faiz artış beklentisi ise, faiz getirisi olmayan altına olan ilginin tekrar artmasına yol açtı.

Dünyanın en büyük altın yatırım fonu SPDR Gold Trust'ın elinde tuttuğu varlıklar, pazartesi günü %0,2 artışla 906,06 tona yükseldi.

Fed'in para politikasında belirsizliğe karşı yön bulmak isteyen yatırımcılar ise odağını çarşamba günü açıklanacak Fed'in kasım ayı toplantı tutanaklarına çevirdi.

Toplantı tutanakları öncesinde yatırımcılar, aralık ayındaki para politikası toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışına gidilmesini bekliyor.

Dünya Platin Yatırım Konseyi ise salı günü yaptığı açıklamada; araç egzozlarında, sanayide ve mücevheratta kullanılan platinin 2023 yılında açık vermesini beklediğini söyledi. Bu beklenti ise platin fiyatlarıyla birlikte diğer değerli metallerin fiyatının da yükselmesine yol açtı.

Spot gümüş %0,91 artışla ons başına 21,05 dolara, platin %0,42 artışla 990,82 dolara, paladyum ise, %0,65 artışla 1.882,69 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X