Altın fiyatları faiz artışı endişesiyle dar bir bantta hareket ediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları faiz artışı endişesiyle dar bir bantta hareket ediyor
Doviz.com
20.02.2023 09:35

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın daha fazla faiz artırımına gideceğine dair beklentilerin artmasıyla dar bir bantta hareketini sürdürüyor.

Gram altın bugün saat 09:30 itibarıyla %0,13 artışla 1.118,52 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,13 artışla ons başına 1.843,85 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,11 artışla ons başına 1.852,20 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise yatay hareketlerle 103,8858 seviyesinden işlem görüyor.

Yükselen fiyatlara karşı faiz artışları bir önlem olarak görülmesine rağmen sabit getirisi olmayan altına olan ilginin de azalmasına yol açarak, fiyatlardaki yükselişin önünde önemli bir baskı oluşturuyor.

Geojit Financial Services Emtia Araştırma Müdürü Hareesh V, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Son olumlu ekonomik veriler ve Fed'den gelen yorumlar, yatırımcıların daha fazla faiz artırımı beklentisiyle altına yönelmesini engelleyebilir. Altın kısa vadede dar bir aralıkta yatay işlem görmeye devam edebilir." dedi.

ABD’den gelen son ekonomik veriler ise ekonominin hala dirençli olduğuna, tüketici fiyatlarının yükseldiğine, üretici fiyatlarının toparlandığına ve işgücü piyasasının sıkılaştığına işaret ederek Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına dair endişeleri artırmıştı.

Geçtiğimiz hafta birçok Fed yetkilisi de, enflasyonu merkez bankasının %2'lik hedefine indirmek için daha fazla faiz artışına ihtiyaç duyulduğunun sinyalini vermişti.

Yatırımcılar ise yeni haftada altın fiyatlarının kısa vadeli seyri hakkında ipucu sahibi olabilmek için Fed'in çarşamba günü açıklayacağı son politika toplantısının tutanaklarına odaklandı.

Para piyasaları ise ABD Merkez Bankası’nın gösterge faiz oranlarını mayıs ayına kadar %5'in üzerine çıkarmasını ve temmuz ayında %5,3 ile zirveye ulaştırmasını bekliyor.

Yatırımcıların bu hafta odaklanacağı bir diğer gelişme ise ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE) ocak ayı verileri olacak. Fed'in faiz artışlarında özellikle incelediği bu veri, bir enflasyon ölçütü olarak görülüyor.

Analistler ayrıca haftanın ilk işlem gününde Amerika Birleşik Devletleri'nin tatil olması sebebiyle pazartesi günü piyasa aktivitesinin nispeten düşük olabileceğini belirtiyor.

REKLAMI KAPAT X