Altın fiyatları faiz haftasına yükselişle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları faiz haftasına yükselişle başladı
Doviz.com
18.09.2023 15:17

Altın, kritik faiz kararlarına imza atılacak bu haftanın ilk işlem gününe yükseliş ile başladı.

Kritik faiz haftasında yatırımcılar çarşamba günü Fed'den, perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile İngiltere Merkez Bankası'ndan ve cuma günü ise Japonya Merkez Bankası'ndan gelecek faiz kararını beklemeye başladı.

Bu bekleyişin ortasında ons altın TSİ 15.15 itibarıyla %0,15 artışla 1.926,81 dolardan işlem görürken; gram altın ise %0,27 artışla 1.673,95 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kinesis Money analisti Carlo Alberto De Casa ise şu ana kadar ABD ekonomisinin dayanıklılığı ve yüksek enflasyon seviyeleri nedeniyle yatırımcıların henüz faizlerde zirveye ulaşıldığından emin olmadıklarını söyledi.

"Faiz oranlarının uzun süre yüksek kalma ihtimali yüksek ve bu da altın için olumsuz bir durum" değerlendirmesinde bulunan Alberto De Casa, 1.950 ila 1.952 dolar seviyelerinin net bir şekilde aşılmasının altın fiyatlarına yeni bir ivme kazandırabileceğini de sözlerine ekledi.

Sabit getirisi olmayan altın ise faiz oranları yükseldiğinde yatırımcılar karşısında cazibesini kaybetme riskiyle karşılaşıyor.

Yatırım bankası SP Angel analistleri ise altın fiyatlarının bu yılki seyri ile ilgili paylaştıkları bir notta, "Piyasa konsensüsü yumuşak iniş beklentilerine kayarken altın bu yıl sınırlı yatırımcı çekiciliği gördü" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Çin'de altın fiyatları geçen hafta rekor seviyelere ulaşarak, tüketicilerin değer kaybeden yuanı dengelemek için güvenli liman olarak gördükleri altına yönelmesiyle aylardır süren yükselişine hız kazandırdı. Fiziki altın primleri de yeni zirve seviyelere ulaştı.

Julius Baer analisti Carsten Menke ise Çin'deki gelişmelerin izlemeye değer olduğunu ancak şu anda bunun altın piyasasının görünümünü değiştireceğine inanmadıklarını söyledi.

İLGİLİ ANALİZ Gram altın kırdığı direnç üzerinde kalıcı olabilecek mi? Geçtiğimiz haftanın son gününde ons altın çok anlamlı bir noktadan tepki yükselişi kaydederek haftayı 1923,94 USD seviyesinden kapattı. Bu sayede gram altın da 1720 TL seviyesinden gelen alçalan trend üzerinden haftalık kapanış aldı. Acaba gram altın kırdığı bu alçalan trendin üzerinde bu hafta kalıcılık gösterebilecek mi? Bu soru ile ilgili ipuçlarını hep birlikte arayalım dilerseniz.
REKLAMI KAPAT X