Altın fiyatları Fed'in toplantı tutanaklarının etkisiyle yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları Fed'in toplantı tutanaklarının etkisiyle yükseldi
Doviz.com
24.11.2022 10:00

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantı tutanaklarının faiz artırımlarında yavaşlamaya işaret etmesiyle, ons başına 1.750 dolar seviyesinin üzerine yükseldi.

Gram altın, bugün saat 10:00 itibarıyla %0,30 artışla 1.051,17 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın%0,25 artışla ons başına 1.755,34 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,50 artışla ons başına 1.754,40 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, üç ayın en düşük seviyesine gerileyerek, %0,28 düşüşle 105,7800 seviyesinden işlem görüyor.

Yüksek faiz oranları, sabit getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırarak bu yıl altın fiyatları üzerinde satış baskısı oluşturmuştu.

Ancak, Fed'in 1-2 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantının ardından yayımlanan toplantı tutanakları, Fed politika yapıcılarının önemli bir çoğunluğunun faiz artırım hızınının yavaşlatılması konusunda hemfikir olduğunu gösterdi.

Piyasalar ise, toplantı tutanaklarının paylaşılmasının ardından aralık ayındaki toplantıda 50 baz puanlık (bps) faiz artış ihtimalini %85 olarak fiyatlamaya başladı.

Fed’in toplantı tutanaklarında verilen faiz artışlarında yavaşlama mesajı, altına olan ilginin de tekrar artmasını sağladı.

Indigo Precious Metals Genel Müdürü David Mitchell, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "FOMC tutanakları ve piyasalardan faiz artırımlarının yavaşlayacağına dair alınan mesajlar, değerli metal piyasasının yükselmesini sağladı.” dedi.

Fed tutanaklarının ardından dolar endeksinin gevşemesi ise, diğer para birimlerine sahip alıcılar için altını daha ucuz hale getirerek fiyatlardaki yükselişe destek oldu.

Asya'daki fiziki altın talebi ise bu hafta soğurken, Çin'deki Covid-19 vakalarının artmasıyla ülkede azalan hareketlilik sonucunda altın talebi de geriledi.

Reuters teknik analisti Wang Tao ise, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ons altın, teknik olarak 1.757 dolar direnç bölgesinde yükselişini sonlandırabilir ve ardından düşüşe geçebilir.” dedi.

Ayrıca analistler, haftanın son günlerinin ABD'deki Şükran Günü tatili sebebiyle nispeten sakin geçmesini beklediğini belirtti.

Diğer değerli metallerde ise karışık bir görünüm hakim oldu.

Spot gümüş %0,23 artışla 21,57 dolara, paladyum %1,04 artışla 1.906,96 dolara çıktı. Platin ise %0,12 düşüşle 998,60 dolara indi.

REKLAMI KAPAT X