Altın fiyatları güne düşüşle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları güne düşüşle başladı
Doviz.com
17.01.2023 10:07

Altın fiyatları salı günü dolardaki yükselişin etkisiyle gerilerken; kayıplar, Fed'in faiz artışlarında yavaşlayacağı beklentisiyle sınırlı kaldı.

Gram altın bugün saat 10:00 itibarıyla %0,45 düşüşle 1.153,04 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,36 düşüşle ons başına 1.909,53 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,45 düşüşle ons başına 1.913,10 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,08 artışla 102,4689 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altında fiyatlar pazartesi günü Nisan 2022 sonundan bu yana en yüksek seviye olan 1.929 dolara kadar ulaşmıştı.

Kedia Commodities Direktörü Ajay Kedia, altın fiyatlarının zirve seviyesinden geri çekilmesiyle ilgili olarak, "Fed'in faiz artırım hızını yavaşlatacağı beklentisi altını destekliyor. Şu anda fiyatlar aşırı alım bölgesine girdiği için teknik bir geri çekilme görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatlarındaki son yükselişte özellikle ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarında yavaşlamaya başlayacağı beklentileri etkili olmuştu.

ABD Merkez Bankası (Fed) ise faizleri art arda dört kez 75 baz puan artırdıktan sonra aralık ayında faiz artırım hızını 50 baz puana düşürmüştü. 

Piyasalar ise Fed'in şubat ayında gerçekleştireceği para politikası toplantısında 25 baz puanlık (bps) nispeten daha küçük bir faiz artışını fiyatlamaya başladı.

Külçe altın sabit getirisi olmayan bir varlık olduğundan, düşük faiz oranları altını elde tutmanın fırsat maliyetini azaltarak altın fiyatlarının yükselişine destek oluyor.

Analistler, Fed'in faiz artırım hızını yavaşlatması ve faiz artırımlarını durdurması halinde altın fiyatlarının bu yıl ons başına 2.000 doların üzerine çıkabileceğini belirtiyor.

Yatırımcılar ise en büyük altın tüketicisi olan Çin'de artan COVID kaynaklı ölümleri takip ediyor. Ölümlerin artması piyasalarda risk iştahını sınırlarken, verilerin Çin'den gelen ekonomik verileri nasıl etkileceği de merak ediliyor.

Son olarak Çin, 2022'deki ekonomik büyüme verisini paylaştı. Buna göre dördüncü çeyrekteki sıkı COVID kısıtlamaları ve emlak piyasasındaki çöküş nedeniyle ülkede ekonomik büyüme yüzde 3 seviyesinde gerçekleşirken bu oran neredeyse 46 yılın en kötü yılının yaşandığına işaret etti.

Diğer değerli metaller ise altın fiyatlarında düşüşe eşlik etti.

Spot gümüş %0,90 düşüşle 24,10 dolara indi.

Kedia, gümüş fiyatlarıyla ilgili ise "Düşük stoklar nedeniyle iyi bir endüstriyel ve yatırım talebi olduğu için gümüşün 2023'te altından daha iyi performans göstermesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Platin ise %0,80 düşüşle 1.057,49 dolara indi.

REKLAMI KAPAT X