Altın fiyatları haftaya geri çekilerek başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları haftaya geri çekilerek başladı
Doviz.com
03.04.2023 10:37

OPEC+ ülkelerinin günlük petrol üretimini 1 milyon varilden fazla azaltma kararı alması, Fed'in faiz artışlarına devam edebileceği yönündeki beklentileri artırarak altın fiyatlarının haftaya gerileyerek başlamasına yol açtı.

Gram altın, bugün saat 10:30 itibarıyla %0,43 düşüşle 1.209,43 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,53 düşüşle ons başına 1.959,10 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,51 düşüşle ons başına 1.976,00 seviyesinden işlem görüyor.

Altın fiyatları yılın ilk üç ayında %7'nin üzerinde artış gösterdi. Ancak kazançların büyük bir kısmı ABD bankacılık krizi korkularının arttığı mart ayında geldi.

Piyasa yapıcıların müdahaleleri, piyasanın bankacılık krizine yönelik bir çöküşe dair endişelerini yatıştırırken, altın ise güvenli liman talebiyle nispeten desteklenmeye devam etti.

Fed Yöneticisi Lisa Cook ise cuma günü yaptığı açıklamada kredi koşullarını yakından izlediğini, yüksek ve kalıcı enflasyonla başa çıkmak için doğru faiz seviyesini tartarken, son bankacılık sektörü kargaşasından kaynaklanan potansiyel ekonomik rüzgarları da hesaba katacaklarını söylemişti.

New York Fed Başkanı John Williams ise cuma günü yaptığı açıklamada, finansal koşulların nasıl geliştiğinin merkez bankası faiz politikasının bir sonraki adımına ilişkin düşüncelerine önemli bir katkı sağlayacağını söylemişti.

Ancak OPEC+ üyelerinden Suudi Arabistan, Irak, Cezayir, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt'in mayıs ayından itibaren petrol üretiminde 1 milyonu aşan bir kesintiye gitme kararı alması, küresel piyasalarda dengeleri yeniden değiştirdi.

Buna göre, bu kararın ardından Fed’in faiz artışlarına devam edebileceği beklentisi kuvvetlenerek, altın fiyatları üzerinde satış baskısı da artış gösterdi. Böylelikle altın fiyatları haftanın ilk işlem gününe geri çekilerek başladı.

Bu gelişmelerin ardından yatırımcılar ise bu hafta, pazartesi günü açıklanacak olan mart ayı imalat faaliyeti verileriyle başlayacak olan bir dizi ABD ekonomik verisine odaklanacak. Verinin ABD imalat sektörünün beşinci ayında da daralma bölgesinde kaldığına işaret etmesi bekleniyor.

Ancak piyasaların asıl odak noktası, cuma günü açıklanacak olan mart ayı tarım dışı istihdam verisi olacak.

Yatırımcılar bu veriden, iş gücü piyasasında daha fazla zayıflık belirtisi olup olmadığını izleyecek ve bu da Fed’in faiz artışlarında nasıl bir yol izleyebileceği hakkında daha net ipucu verecek.

CME FedWatch aracına göre ise piyasalar şu anda Fed'in mayıs ayında faizleri çeyrek puan artırma ihtimalini %58,60 olarak fiyatlıyor. Bu oran cuma günü seansın sonlarına doğru %48,4 seviyesindeydi.

REKLAMI KAPAT X