Altın fiyatları üç haftanın zirvesine ulaştıktan sonra soğudu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları üç haftanın zirvesine ulaştıktan sonra soğudu
Doviz.com
08.11.2022 10:00

Altın fiyatları, son üç haftanın zirvesine ulaştıktan sonra piyasalardaki belirsizliklerin etkisiyle soğuma gösterdi.

Ons altın%0,22 düşüşle ons başına 1.670,28 seviyesinden işlem görüyor.

Gram altın, bugün saat 10:00 itibarıyla %0,26 artışla 997,71 seviyesinden yatay işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,41 düşüşle ons başına 1.673,55 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,21 artışla 110,4204 seviyesinden işlem görüyor. 

Altın fiyatları, Fed'in faiz artırım söylemini etkilemesi beklenen önemli ABD enflasyon verisi öncesinde, yatırımcıların çekimser kalmasıyla soğuma hareketi gösterdi.

Kritik ABD enflasyon verisinin ise perşembe günü açıklanması bekleniyor.

Analistler, ABD enflasyon verisi öncesinde, Fed'in aralık ayında gerçekleştireceği para politikası toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artış ihtimalinin %48 olduğunu belirtiyor.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Villeroy de Galhau ise verdiği bir demeçte, “Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyon net bir şekilde zirve yapana kadar faiz oranlarındaki artış durmamalı. Ancak faiz oranları büyümeyi engellemeye başlayan bir seviyeye ulaşırsa, faiz artış hızı yavaşlatılabilir.” dedi.

Altın, yükselen faiz oranları karşısında son dönemlerde oldukça hassas fiyatlamalar göstermişti. Bu sebeple, bu gelişmeler altın yatırımcısının çekimser kalmasına sebep oldu.

Yavaşlama korkuları artan Çin'in ihracat ve ithalatının ekim ayında beklenmedik bir şekilde daralması ve ülke içinde Covid-19 kısıtlamalarının daha katı bir hale getirilmesi de küresel resesyon endişelerini artırarak yatırımcıların çekimserliğini artırdı.

Analistler, altın fiyatlarındaki yükselişin soğumasının önemli bir sebebinin de ABD’de bugün gerçekleşecek ara seçimlerin yarattığı belirsizlik olduğunu söyledi.

Bu sebeple küresel piyasaların odağı, bugün gerçekleştirilecek ve Kongre'nin kontrolünü belirleyecek olan ABD ara seçimlerine çevrildi.

Altın, belirsizliklere karşı tarihte bir koruma aracı olarak görülürken son dönemlerde diğer riskli varlıklarla korelasyon içinde işlem görmeye başladı.

Diğer değerli metallerde ise karışık bir görünüm hakim oldu. 

Spot gümüş %0,48 düşüşle ons başına 20,68 dolara, paladyum %0,11 düşüşle 1.899,75 dolara indi. Platin ise %0,33 artışla 986,98 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X