Altın fiyatları üst üste üçüncü aylık kazancına hazırlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları üst üste üçüncü aylık kazancına hazırlanıyor
Doviz.com
31.01.2023 09:45

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararı öncesinde yatırımcıların çekimser kalmasıyla salı günü bir miktar geri çekilirken; doların zayıflaması ve piyasa katılımcılarının daha az agresif faiz artışı beklemesiyle üst üste üçüncü aylık kazancına hazırlanıyor.

Gram altın bugün saat 09:45 itibarıyla %0,29 düşüşle 1.157,56 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,40 düşüşle ons başına 1.914,27 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,46 düşüşle ons başına 1.930,30 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,05 artışla 102,3170 seviyesinden işlem görüyor.

2022 yılı içinde 114 seviyelerine kadar çıkan dolar endeksi, faiz artırımlarında yavaşlama beklentisiyle 102 seviyelerine kadar geriledi. Daha zayıf bir dolar ise dolarla fiyatlanan külçe altının yatırımcılar için daha cazip bir hale gelmesini sağladı.

Yatırımcılar genel olarak, Fed'in çarşamba günü sona erecek iki günlük politika toplantısında faizleri 25 baz puan (bps) artırmasını beklerken; ABD Merkez Bankası, üst üste dört kez 75 baz puanlık faiz artırımının ardından aralık ayında 50 baz puanlık bir faiz artışına gitmişti.

Ancak, Kedia Commodities Direktörü Ajay Kedia, piyasanın Fed toplantısı öncesinde dar bir aralıkta işlem gördüğünü söyleyerek, "Altın piyasası zaten 25 baz puanlık bir artışı fiyatladı eğer Fed güvercin bir ton takınırsa, bu altın için olumlu olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

2022 yılının son dönemlerinde de düşük faiz artışı beklentileri, sabit getirisi olmayan altın fiyatlarının yükselmesine sebep olmuş ve yeni bölgesel zirvelerin görülmesini sağlamıştı.

Altın fiyatlarındaki son yükselişte bir diğer önemli katalizör ise Çin'in yeniden açılması olmuştu.

Resmi verilere göre en büyük altın tüketicisi olan Çin'in ekonomik faaliyetleri, pandemi kontrollerinin kaldırılmasının ardından ocak ayında da büyümeye geri döndü.

Kedia, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çin ekonomisinin toparlanmasıyla birlikte Çin'de fiziki altın talebi artacaktır. Ayrıca, doğası gereği endüstriyel olan diğer değerli metallere de bu durum destek sağlayacaktır." dedi.

Ancak, altın fiyatlarındaki yükselişten değerli metaller henüz yararlanamadı.

Buna göre, diğer değerli metallerden spot gümüş %0,38 düşüşle ons başına 23,47 dolara, platin %0,77 düşüşle 1.005,11 dolara ve paladyum %0,09 düşüşle 1.640,08 dolara indi. Ayrıca her üç değerli metal, aylık bazda da düşüş yaşamaya hazırlanıyor.

REKLAMI KAPAT X