Altın fiyatları yeni haftaya nasıl başladı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları yeni haftaya nasıl başladı?
Doviz.com
17.04.2023 10:55

Altın fiyatları, cuma günü yaşanan gerilemenin ardından yeni haftaya yükselişle başladı.

Gram altın, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,54 artışla 1.253,87 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,38 artışla ons başına 2.011,88 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,57 artışla ons başına 2.027,20 seviyesinden işlem görüyor.

Geojit Financial Services Emtia Araştırma Müdürü Hareesh V, altın fiyatlarında cuma günü gerçekleşen geri çekilme sonrasında, belirsiz küresel ekonomik koşullar ve jeopolitik gerilimler sebebiyle "büyük bir düşüş" beklemediğini açıkladı.

Altın cuma günü, ABD çekirdek perakende satışlarının geçen ay %0,3 düştüğünü gösteren verinin ardından yaklaşık %2 gerilemişti. Ancak ocak ve şubat aylarındaki artışlar tüketici harcamalarının ilk çeyrekte hızlanma yolunda ilerlediğini göstermişti.

Ayrı bir rapor ise ABD fabrikalarındaki üretimin mart ayında düştüğünü ancak ilk çeyrekte mütevazı bir kazanç sağladığına işaret etmişti.

Ekonominin soğumaya başladığına yönelik beklentilerin düşünüldüğü kadar güçlü olmadığına işaret eden bu veriler ise haftanın son işlem gününde altın fiyatlarının satış baskısıyla karşılaşmasına yol açmıştı.

Standard Chartered analisti Suki Cooper ise konuyla ilgili paylaştığı bir notunda, "Altın reel getirilerle güçlü korelasyonunu koruyor. Fiyat hareketi ABD enflasyon ve istihdam verilerine duyarlı olmaya devam ediyor." dedi.

Cuma günü Fed Başkanı Christopher Waller ise ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha da yükseltmesi gerektiğini söylerken; Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in sıkılaştırma döngüsünü sonlandırmak için çeyrek puanlık bir artış daha yapabileceğini belirtti.

CME FedWatch aracı ise piyasaların mayıs ayında 25 baz puanlık bir artış ihtimalini %80,9 olarak fiyatladığını gösterdi.

Citi analistleri ise altın fiyatlarına yönelik paylaştıkları bir notta, 2.075-2.100 dolar seviyelerinin ons altın için önemli bir engel olmaya devam ettiğini ancak altın fiyatlarının daha yüksek bir seviyeye yönelme eğiliminde olduğunu belirtti.

Analistler ayrıca 2023 için ortalama altın fiyat tahminlerini yüzde 7,9 artırarak 2050 dolar seviyesine çıkardı.

Tıklayın: Altın fiyatlarında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler

REKLAMI KAPAT X