Altın fiyatları yön arayışında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları yön arayışında
Doviz.com
16.05.2023 11:22

Yurt içinde seçim gündeminin hareketliliği, küresel piyasalarda ise faiz artışları ve borç tavanına ilişkin gelişmelerle yön arayışında olan altın fiyatları yatay bir aralıkta işlem görüyor.

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası yetkililerinin faiz oranlarının yüksek kalacağına dair söylemleri sonrasında dar bir aralıkta gerilerken, ABD borç tavanı tartışması ve temerrüt riski ise külçe altındaki kayıpları sınırlıyor.

Buna göre, ons altın TSİ 11.15 itibarıyla 2.010,06 dolardan işlem görürken, gram altın 1.273,46 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise 1.480 liranın üzerine çıktıktan sonra 1.391 seviyelerine kadar geriledi. 

City Index analisti Matt Simpson, Fed üyelerinin bu yıl faiz indirimi olasılığını azalttığını ve bunun altını hafifçe aşağı çektiğini söyledi. Simpson ayrıca altının önceki rekor seviyenin üzerinde tutunamamasının yükselişin devamına yönelik güveni sarstığını belirtti.

Fed'in faiz artırım maratonunun sona eriyor olabileceğini ima etmesinin ardından ons altın bu ay 2.078 dolara kadar çıkmıştı.

Ancak pazartesi günü Fed yetkilileri, iyileşmesi yavaş olabilecek enflasyon ve sadece geçici zayıflık belirtileri gösteren bir ekonomi göz önüne alındığında, faiz oranlarının yüksek kalabileceğini ve hatta daha da yükseleceğini düşündüklerini söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in yayımlamış olduğu raporda da, Fed'in yıl sonuna kadar kısıtlayıcı para politikası duruşunu sürdürmesinin beklendiği hatırlatıldı.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek ay 25 baz puan faiz artıracağına yönelik beklentilerin yüzde 20'nin üzerine çıktığı görüldü.

Altın enflasyona karşı bir korunma aracı olarak görülürken, yükselen faiz oranları ise sabit getirisi olmayan altının cazibesini azaltma eğiliminde bulunuyor.

Küresel piyasalardaki hareketliliğin yanında Türkiye’de seçimlerin ikinci tura kalması ise dolar/TL’nin güçlenmesine, bu ise altın fiyatlarının rekor seviyelerine yakın seyretmesine sebep oldu.

REKLAMI KAPAT X