Altın fiyatları yükselişte: ABD enflasyon verisi ve Fed'in faiz kararı piyasaların odağında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları yükselişte: ABD enflasyon verisi ve Fed'in faiz kararı piyasaların odağında
Doviz.com
13.06.2023 13:14

Altın fiyatları, ABD enflasyon verileri ve Fed’in açıklayacağı faiz kararı öncesinde dar bir bantta ılımlı bir yükseliş sergiliyor. Yatırımcılar ise ABD'den gelecek verileri bekliyor.

Buna göre, ons altın TSİ 13.00 itibarıyla %0,26 artışla 1.962,80 dolardan işlem görürken, gram altın ise %0,47 artışla 1.493,48 liraya ulaşarak tarihi yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı da dolar/TL'deki yükseliş sonrasında %0,53 artışla 1.503,46 seviyesinden işlem görüyor.

AirGuide Direktörü Michael Langford da piyasanın, altın fiyatına daha net bir yön vermek için ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Federal Rezerv Para Politikası Komitesi (FOMC) toplantısını beklediğini belirterek, ABD Merkez Bankası'nın politika kararlarından bağımsız olarak altının diğer varlık sınıflarından daha iyi performans göstermesi için önemli bir gelişmeye ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

Reuters anketine katılan ekonomistlere göre ise mayıs ayı TÜFE'sinin yıllık bazda %4,9 olan nisan ayı değerinden %4,1'e yavaşlayan bir artış göstermesi ve bir önceki ay %0,4 olan aylık artışın %0,2'ye gerilemesi bekleniyor.

Altın enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görülürken, fiyat baskılarını kontrol altına almak için daha yüksek oranlar ise genellikle getirisi olmayan varlığın cazibesini azaltıyor.

CME FedWatch aracına göre de, Fed'in faizleri sabit tutma ihtimali %75,8 ve 25 baz puanlık faiz artırımı ihtimali ise %24,2 olarak fiyatlanıyor.

ANZ ise konuyla ilgili bir notunda, yavaşlayan ekonomik büyüme ve zayıf talep sezonu nedeniyle en büyük külçe altın tüketicisi Çin'de fiziki altın alımının azaldığını belirterek, altın fiyatlarının yükselmesinde merkez bankalarının altın alımlarının büyük bir etkisinin olduğunu aktardı.

İLGİLİ HABER Çin altın rezervlerini 7 aydır artıyor Çin, dünya merkez bankalarının altına olan talebinin bir göstergesi olarak altın rezervlerini art arda 7 aydır artırıyor.
REKLAMI KAPAT X