Altın fiyatlarında ABD baskısı: Piyasalar kritik veriyi bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarında ABD baskısı: Piyasalar kritik veriyi bekliyor
Doviz.com
05.10.2023 17:10

Altın, yarın açıklanacak kritik tarım dışı istihdam verisi öncesinde temkinli bir seyir izliyor.

IG piyasa stratejisti Yeap Jun Rong, altın fiyatlarının bugünkü seansta dengelenme çabasında olduğunu, bir geri dönüşe yönelik ise herhangi bir sinyal göremediklerini söyledi.

Bu hafta açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi öncesindeki olası yükseliş çabalarının da kısa ömürlü olabileceğini belirten Rong, resmi istihdam verisinin önümüzdeki hafta açıklanacak ABD TÜFE verisiyle birlikte piyasanın yönünü belirlemede kilit bir katalizör olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Bugün piyasaların takip ettiği verilerden biri olan haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise tahminlerin altında kalarak piyasanın sıkı iş gücü koşullarını sürdürdüğüne işaret etti.

Buna göre veri, ekonomistlerin 210 binlik başvuru beklentisine karşı 207 bin olarak gerçekleşti.

İLGİLİ HABER ABD'de işsizlik maaşı başvuruları tahminlerin altında​ kaldı ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta ​207 bin ile tahminlerin altında kaldı​​.

Rakamlar ise yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verileri öncesinde altın fiyatları üzerindeki satış baskısının korunmasına yol açtı.

Bugün ABD’de açıklanan bir diğer veri ise dış ticaret istatistikleri oldu.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın ağustos ayına ilişkin dış ticaret verileri, ülkede dış ticaret açığının ağustosta 58,3 milyar dolar ile Eylül 2020'den sonraki en düşük seviyeye indiğini gösterdi.

İLGİLİ HABER ABD'nin dış ticaret açığı ağustosta yüzde 9,9 azaldı ABD'nin dış ticaret açığı ağustosta 58,3 milyar dolar ile Eylül 2020'den sonraki en düşük seviyeye indi.

Açıklanan veriler bir bütün olarak incelendiğinde ise Fed'in yılın geri kalanında daha çok veri odaklı hareket edeceğini söylemesi sebebiyle faiz artışı beklentileri kuvvetlendi.

Ancak piyasaların faiz artış beklentileri üzerinde doğrudan etkili olması beklenen tarım dışı istihdam verisi yarın açıklanacak ve bu veri sonrasında başta 2007'den bu yana en yüksek seviyeye çıkan devlet tahvilleri olmak üzere emtialarda da hareketliliğin artabileceği düşünülüyor.

Bu gelişmelerin ortasında dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust varlıkları ise Ağustos 2019'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemiş bulunuyor.

Reuters teknik analisti Wang Tao ise ons altının teknik görünümünü incelediğinde, 1.834 dolar seviyesinde bulunan direnç seviyesinin test edilebileceğini, bunun üzerinde bir kırılma olması durumunda ise 1.855 dolara kadar hareketin hızlanabileceğini belirtiyor.

İLGİLİ ANALİZ Ons altında 1800 USD seviyesinin önemi Geçtiğimiz hafta sert bir geri çekilme yaşayan ons altın, bu haftaya da geri çekilmesini sürdürerek başladı. Dün gün içinde 1815 USD seviyesine dek çekilen ons altın 1825 USD seviyesinde dengelenebildi. Haftanın geri kalanı için ise 1800 USD seviyesinin son derece önemli olduğunu düşünüyorum.
REKLAMI KAPAT X