Altın fiyatlarında enflasyon bekleyişi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarında enflasyon bekleyişi
Doviz.com
10.07.2023 12:20

Ons altın, ABD istihdam verilerinin iş gücü piyasasının gücü konusunda şüphe uyandırması sonrasında pazartesi günü yatay bir başlangıç yaparken; gram altın ise dolar/TL’nin desteğiyle 1600 lira üzerindeki güçlü seyrini sürdürdü.

Buna göre, ons altın TSİ 12.15 itibarıyla %0,07 düşüşle 1.923,62 dolardan işlem görürken, gram altın ise %0,21 artışla 1.615,22 lira seviyesinden fiyatlandı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın cuma günü yakından izlenen istihdam raporu, beklentilerin altında bir performans sergilendiğini ancak devam eden güçlü ücret artışının hala sıkı iş gücü piyasası koşullarına işaret ettiğini gösterdi.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik tarım dışı istihdam verisi açıklandı ABD'de haziran ayı tarım dışı istihdam verisi 209 bin ile piyasa beklentilerinin altında kaldı.

ABC Refinery analisti Nicholas Frappell ise "Tarım dışı istihdam verileri önceki ADP'ye (istihdam verileri) kıyasla daha az olaylıydı, ancak daha da önemlisi, Fed'in Temmuz ayında faiz artırımına gideceği yönündeki beklentileri zorlayacak gibi görünmedi." dedi.

Frappell ayrıca bu görüşü değiştirmek için yaklaşan TÜFE verilerinde (12 Temmuz) büyük bir ıskalama olması gerektiğine vurgu yaptı.

Mayıs ayı başında rekor seviyelere ulaşan fiyatlar ise yatırımcıların Fed'in faiz artırım döngüsünün sona ereceğine dair beklentilerini azaltmasıyla %7'nin üzerinde düşmüştü.

KCM Trade analisti Tim Waterer ise "Temmuz ayında bir faiz artırımına gidileceği artık kesinleşmiş olsa da, Ağustos ile yıl sonu arasında ABD faiz oranlarının ne olacağı hala açık bir soru. Bu nedenle, enflasyon göstergeleri piyasa duyarlılığının etrafında döndüğü dayanak noktasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise büyümenin ılımlılaşmasının “uygun ve normal” olduğunu dile getirirken, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu söyledi.

Pazar günü CBS televizyonunda röportajı yayımlanan Yellen ayrıca resesyon riskinin ortadan kalkmadığını söyledi. Bu ise altın fiyatlarının karşılaştığı satış baskısına önemli ölçüde direnç sağladı.

REKLAMI KAPAT X