Altın fiyatlarında hareketlilik: Gram altında toparlanma çabası

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarında hareketlilik: Gram altında toparlanma çabası
Doviz.com
28.09.2023 12:12

Piyasalar, Fed’in sıkılaştırma konusunda nasıl bir yol haritası izleyeceğini görmek için daha fazla ABD verisini beklerken; gram altın ise %2’ye yakın yükselerek dünkü kayıplarını telafi arayışına girdi.

Altın fiyatları yükselen dolar endeksi ve Hazine getirilerinin etkisi ile bir önceki seansta altı ayın en düşük seviyesine indikten sonra perşembe günü kayıplarını telafi etme çabasına girdi.

Buna göre gram altın dünü 1622,24 seviyesinden tamamladıktan sonra bugün TSİ 11.45 itibarıyla %1,97 artışla 1.653,43 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kaynak: Doviz.com - Gram Altın

Çarşamba günü yaşanan düşüşte ise ABD’de açıklanan veriler etkili oldu. Buna göre ABD'de dayanıklı mal siparişleri ağustos ayında sürpriz bir şekilde artarak, işletmelerin ekipman harcamalarına yeniden ivme kazandırdığını gösterdi.

Bu durum ise geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Powell’ın şahin söylemlerinin ardından "daha uzun süre daha yüksek faiz ortamı" beklentisini kuvvetlendirerek, ons altında ve dolayısı ile gram altında sert düşüşlerin yaşanmasına yol açtı.

InProved analisti Hugo Pascal da dayanıklı tüketim mallarına yönelik verilerin beklenenden daha yüksek gelmesinin ABD 10 yıllık hazine getirilerinde ve doların yükselişinde etkili olduğunu belirtti.

Buna göre dolar endeksi 106,50 seviyesine kadar çıkarak başlıca rakipleri karşısında son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, yatırımcıların ABD ekonomisinin yüksek faiz ortamında rakiplerinden daha iyi performans göstereceğini beklemesi ile ABD 10 yıllık hazine getirileri de son 16 yılın zirvesine tırmandı.

Kaynak: Tradingview

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de çarşamba günü yaptığı açıklamada, ekonominin güçlenmeye devam ettiğine yönelik bolca kanıtın olduğu bir ortamda ABD Merkez Bankası’nın nihai faiz oranı için bir hedef belirtmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

İLGİLİ HABER Fed faiz artışlarının sonuna mı geldi?: Fed üyesi Kashkari yorumladı Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ekonominin güçlenmeye devam ettiğine yönelik bolca kanıtın olduğu ortamda Fed'in faiz artırımını tamamlayıp tamamlamadığının henüz net olmadığını söyledi.

Daha yüksek faiz beklentileri ise dolar cinsinden fiyatlandırılan ve herhangi bir faiz getirisi olmayan külçe altını elde tutmanın fırsat maliyetini azaltarak, altın fiyatlarındaki satış baskının korunduğuna işaret etti.

ABD'de federal hükümet kapanma riskiyle karşı karşıya

Ancak, ABD’de hükümet son on yıldaki dördüncü kısmi kapanmanın eşiğinde bulunuyor. Buna göre, ABD Kongresi’nde bu hafta herhangi bir anlaşma sağlanamaması halinde 2019’dan bu yana ilk kez kapanma yaşanması bekleniyor.

Hükümetin kapanması durumunda ise yüz binlerce federal çalışanın ücretsiz izne çıkarılmasının gerekeceği gibi, hizmet sektöründen sosyal yardımlara kadar geniş yelpazedeki faaliyetlerin de aksayabileceği belirtiliyor.

ABD Seyahat Birliğine göre federal hükümetin kapatılmasının ABD’nin seyahat ekonomisine ise günlük 140 milyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

İLGİLİ HABER ABD ekonomisi tehlike altında: Federal hükümet kapanma riskiyle karşı karşıya ABD’de eylül sonuna kadar kamu kurumlarını finanse edecek bir bütçe tasarının onaylanmaması ihtimali ABD federal hükümetinin kapanma risklerini de artırıyor. Federal hükümetin olası kapanmasının ülke ekonomisine maliyetinin ise süreç ne kadar uzarsa o kadar büyük olacağı belirtiliyor.

Bu gelişmelerin ortasında piyasaların odağı ise cuma günü açıklanacak olan Fed'in faiz kararını verirken tercih ettiği enflasyon göstergesi olan ağustos ayı kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi ile günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan revize edilmiş ABD ikinci çeyrek GSYH büyüme oranı ve haftalık işsizlik başvurularına çevrildi.

İLGİLİ ANALİZ Altın göstergelerinde zayıflık devam ediyor Haftaya zayıf bir görünümle başlayan ons altın tarafında fiyatla birlikte özellikle göstergelerde ciddi bir zayıflama olması dikkat çekiyor.
REKLAMI KAPAT X