Altın fiyatlarında karar günü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarında karar günü
Doviz.com
14.11.2023 12:32

Altın fiyatları, Fed'in faiz oranlarını daha fazla artırıp artırmayacağı konusunda daha fazla netlik sağlayabilecek ABD enflasyon verileri öncesinde temkinli bir seyir izliyor. Uzmanlar ise veri sonrasında oluşabilecek volatiliteye karşı uyarıda bulunuyor.

Küresel çapta piyasa katılımcıları, bugün TSİ 16.30'da açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini bekliyor.

Reuters anketine göre Wall Street ekonomistleri, manşet TÜFE'nin eylül ayındaki %0,4'lük artıştan sonra ekim ayında %0,1'lik bir artışa yavaşlamasını bekliyor. Çekirdek enflasyon rakamının ise eylül ayına göre değişim göstermemesi bekleniyor.

Capital analisti Kyle Rodda ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, verilerdeki herhangi bir yukarı yönlü sürprizin aralık ayında olmasa bile belki de gelecek yılın başında yeni bir artırım olasılığını masaya getirebileceğini söyledi.

Rodda, bu kapsamda beklentilerin üzerindeki bir enflasyon verisinin altın için olumsuz bir tablo ortaya koyacağını belirtti.

Altın enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görülse de, yüksek faiz oranları külçe altın tutmanın fırsat maliyetini artırıyordu. Bu sebeple enflasyonda aşağı yönlü bir sürpriz ise faiz baskısını azaltarak, altın fiyatlarına olan ilgiyi yeniden artıracaktır.

Başkan Jerome Powell da dahil olmak üzere Fed yetkilileri ise geçen hafta faiz oranlarının enflasyonla savaşı bitirecek kadar yüksek olmadığını kaydetmişti.

İLGİLİ HABER Powell: Para politikasını daha da sıkılaştırmakta tereddüt etmeyiz ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna ulaşıldığından emin olmadıklarını belirterek, gerekmesi halinde para politikasını daha da sıkılaştırmakta tereddüt etmeyeceklerini söyledi.

Bu beklentilerin ortasında CME FedWatch aracına göre piyasalar ise Fed'in aralık ayında faiz oranlarını sabit bırakmasına %85,7 ihtimal veriyor. Ancak bugünkü veriler piyasa katılımcılarının düşüncelerini değiştirebilecek bir katalizör olarak gösteriliyor.

Kaynak: CME FedWatch

Long pozisyonlarda azalış

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu ise pazartesi günü yaptığı açıklamada, COMEX altın vadeli işlemlerinde 7 Kasım'da sona eren haftada net long pozisyonların 1.107 kontrat azalarak 105.236'ya düştüğünü belirtti. Veri ise altında yükseliş bekleyen yatırımcı sayısının azaldığına işaret etti.

İLGİLİ ANALİZ Ons altın kritik desteği kırdı Ons altın geçtiğimiz haftayı kritik destek bölgesi olan 1960 USD seviyesini kırarak 1938 USD seviyesinden kapattı.
REKLAMI KAPAT X