Altın fiyatlarında petrol ve Fed endişesi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarında petrol ve Fed endişesi
Doviz.com
15 Temmuz 2026 11:27

ABD enflasyon verilerinin beklenenden düşük gelmesiyle yükselişe geçen altın fiyatları, Fed Başkanı Warsh’ın enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı vermesi sonrası yeni güne kayıpla başladı.

Dün açıklanan ABD enflasyonunun yüzde 3,5 ile beklenenden düşük gelmesi piyasada bir iyimserlik yaratırken, altın fiyatları verilerin açıklanması ile yüzde 2'nin üzerinde artışla 4 bin 103 dolara kadar yükselmişti.

Ancak, ABD Merkez Bankası Başkanı Kevin Warsh, Fed'in yüksek enflasyona karşı hoşgörüsü olmadığını belirterek altın üzerindeki baskının yeniden artmasını sağladı.

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde konuşan Fed Başkanı Warsh, 2021 yılından bu yana enflasyonun Fed'in yüzde 2'lik hedefinin üzerinde seyrettiğine işaret ederek, yüksek fiyat artışlarının Amerikan hane halkı ve işletmeleri üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu vurguladı.

Son dönemde enerji fiyatlarındaki yükselişin de enflasyonu yukarı taşıyan önemli unsurlardan biri olduğunu belirten Warsh, aylık fiyat hareketlerinin kaçınılmaz olabileceğini ancak uzun vadeli temel enflasyonun büyük ölçüde para politikası tarafından belirlendiğini ifade etti.

Warsh, "Komite üyelerimizin kalıcı şekilde yüksek enflasyona hiçbir toleransı yoktur. Fiyat istikrarını yeniden tesis etme konusunda kararlı bir duruş sergiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Warsh'tan enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Kevin Warsh, para politikasını doğru şekilde uygulayarak son beş yıldır ekonomiyi zorlayan yüksek enflasyonu kalıcı olarak düşüreceklerini söyledi.

Altın fiyatları da Fed Başkanı Kevin Warsh'ın açıklamalarının ardından yatırımcıların dikkatlerini yeniden yükselen petrol fiyatlarının enflasyonist etkilerine çevirmesiyle düşüşe geçti.

Dün 4 bin 100 doların üzerini test ettikten sonra günü 4 bin 51 dolardan kapatan altının ons fiyatı yeni günde yüzde 0,68 kayıpla 4 bin 24 dolara geriledi. Altının gram fiyatı da çarşamba günü yüzde 0,68 düşüşle 6 bin 85 liradan işlem gördü.

OANDA Kıdemli Piyasa Analisti Kelvin Wong ise piyasaların artık enflasyon verisini geride bıraktığını, Hürmüz Boğazı’ndaki gerilim nedeniyle yükselen petrol fiyatlarının daha uzun süre yüksek faiz beklentisini desteklediğini belirtti.

Bu durumun faiz getirisi olmayan altın üzerinde yeniden baskı oluşturduğunu belirten Wong, enflasyondaki düşüşün kalıcı olduğuna ikna olmak için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını söyledi.

ABD’de enflasyon hakkında daha fazla ipucu sunacak üretici enflasyonu verileri bugün TSİ 15.30’da açıklanacak. Verinin Fed’in sonraki faiz adımlarına ilişkin daha fazla sinyal vermesi bekleniyor.

FedWatch verilerine göre yatırımcılar üretici enflasyonu verileri öncesi eylül ayında faiz artışı ihtimalini yüzde 51 olarak fiyatlıyor.