Altın fiyatlarında sekiz ayın en iyi haftalık performansı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarında sekiz ayın en iyi haftalık performansı
Doviz.com
11.11.2022 11:20

Altın fiyatları, ABD enflasyon verisindeki soğumasının etkisiyle Fed'in önümüzdeki aylarda faiz artırım hızını azaltabileceği beklentilerinin artması sonucunda, sekiz ayı aşkın bir sürenin en iyi haftalık kapanışını yapmaya hazırlanıyor.

Gram altın, bugün saat 11:15 itibarıyla 1.045,74 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, ons başına 1.756,80 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,40 artışla ons başına 1.760,70 seviyesinden işlem görüyor.

Böylelikle altın fiyatları, bu hafta %4'ün üzerinde değer kazanarak şubat sonundan bu yana en iyi performansını sergiledi.

Dolar endeksi ise, yaklaşık üç ayın en zayıf seviyesine gerilerken, 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirileri %4'ün altına düşerek son bir ayın en düşük seviyesine indi.

Dün açıklanan veriye göre, ABD'de enflasyon ekim ayında %7,7 ile son dokuz ayın en düşük seviyesine indi.

Beklenenden daha düşük gelen ABD enflasyon verisi, değerli metal piyasalarını desteklerken Fed'in önümüzdeki aylarda faiz artırım hızını azaltabileceği beklentilerini de artırdı.

Son dönemlerde yükselen faiz oranları, getirisi olmayan külçe altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırması nedeniyle altın fiyatlarındaki yükselişi engellemişti.

Piyasalar, Fed'in aralık ayında 50 baz puanlık bir faiz artırımına gitme ihtimalini, geçen hafta %47 seviyesinde beklerken, verinin ardından bu beklenti şu an %85 seviyesine çıktı.

Ancak ING analistleri, paylaştıkları bir notta, “ABD enflasyonunun ekim ayında soğuma göstermesine rağmen Fed, daha düşük miktarlarda da olsa faiz artışlarına devam edecektir.” dedi.

Fed Başkanı Jerome Powell ise, faiz oranlarının beklenenden daha yüksek seviyelere çıkabileceğinin ve Fed'in enflasyonla mücadelesinde bir miktar zararı göze alabileceğinin sinyalini vererek, “Enflasyonu düşürme konusunda kararlıyız.” demişti.

Diğer değerli metaller de, altın fiyatlarındaki yükselişe eşlik etti.

Spot gümüş %0,51 artışla ons başına 21,79 dolara, platin %1,19 artışla 1.053,70 dolara, paladyum ise %2,66 artışla 2.027,20 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X