''Altın fiyatlarında yeni rekorlar yolda''

Okuma Süresi: 2 Dakika
''Altın fiyatlarında yeni rekorlar yolda''
Doviz.com
01.05.2023 21:51

Fed, son faiz artırımını yapar ve geri çekilir. Kenarda piyasaları izleyecek olan Fed, bundan sonra piyasaları faiz ile değil, sözlü olarak yönlendirmeye devam eder.

 

Finans analisti İslam Memiş CNN Türk'ten Hasan Selçuk TURAN'a yaptığı açıklamalarda dikkat çeken cümleler kullanırken, altın ve piyasalarla ilgili olan öngörülerini de paylaştı.

“Piyasalar önümüzdeki hafta açıklanacak Fed kararına odaklandı. Fed, 25 baz puan faiz artırımı yapacağını tahmin ediyorum. Fed, son faiz artırımını yapar ve geri çekilir. Kenarda piyasaları izleyecek olan Fed, bundan sonra piyasaları faiz ile değil, sözlü olarak yönlendirmeye devam eder.

Ancak öngördüğüm gelişmeler Fed’in 2024’de tekrar faiz indirimine başlayacağını işaret ediyor. Mortgage ve bankacılık krizi, jeopolitik gelişmeler ve belirsizlikler Fed’in politikasında değişikliğe neden olabilir. 2021’de faiz indiren, 2022-2023’de faiz artıran Fed, 2024’de tekrar faiz indirimine başlayabilir.”

“ABD’de üç bankanın iflas etmesi benim için sürpriz değil. Bunu beklediğimi birkaç kez köşe yazılarımda belirttim. Merkez bankaları köşeye sıkıştı, sistem tıkandı. Ben süreci böyle görüyorum. ABD’de üç bankanın batması çeşitli nedenlerden kaynaklandı. Birini kripto para pozisyonu terste bırakırken, diğeri aşırı borç yükünün altına girdi. Aslında ABD sistemine karşı gelme gibi duruşları da vardı. Ondan sebep zaten hükümet batmasına izin verdi. Batmasına izin vermeyebilirlerdi.

Banka iflasları, yatırımcıları güvenli liman olarak altına yöneltti. Yani, iflas haberleriyle altın yeniden güvenli liman gömleğini giydi. 2.028 dolar seviyesine yükselen ons 1.970 dolar seviyesinin altında kalamıyor. Ben yakında ikinci büyük iflas haberleri bekliyorum. Bu iş bitmedi, büyüyerek devam edecek. Özellikle mortgage krizi küresel piyasalarda şok etkisi yaşatacak. Son gelen ekonomik veriler onu gösteriyor.”

Altın yoluna devam eder

“Altın, yılın ilk dört ayında değer kazandı. Zaman zaman ons, zaman zaman dolar/TL’den destek buldu. Serbest piyasalarda 1.114 lira seviyesinden yıla başlayan gram altın, Cuma günü 1.378 liraya kadar yükseldi. Gramında 264 liralık getiri gayet iyi.

Yıla 1.823 dolar seviyesinden başlayan ons altın, bugünlerde 1.970-2.010 dolar aralığında geziniyor. 4 ayda 167 dolarlık değer artışı gördük. Yıl içerisinde gram altın fiyatlarında 1.450-1.500 lira seviyelerini beklemeye devam ediyoruz. Önümüzdeki haftalarda volatilite oldukça yüksek olacak. Ondan sebep geniş bant aralığına odaklanmak gerek. Ons negatif ancak gram tarafındaki düşüşler cılız kalabilir.”

“Altın yine kaldığı yerden yoluna devam eder. 2023 yılı ile alakalı 2.350-2.400 dolar seviyelerine kadar yükseliş beklentimi koruyorum.”

 

REKLAMI KAPAT X