Altın fiyatlarında yeni zirve

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarında yeni zirve
Doviz.com
18.10.2024 09:43

Orta Doğu'da tırmanan gerilim ve ABD seçimlerine ilişkin belirsizliklerin etkisiyle altın fiyatları zirve tazeledi.

Orta Doğu'daki tansiyonun ve ABD seçimlerine ilişkin belirsizliklerin yükselmesi, yatırımcıları güvenli limanlara yöneltti.

Güvenli liman alımlarının desteğiyle ons altın, Asya’daki erken işlemlerde 2.714 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, saat 09.30 itibarıyla ise düne göre yüzde 0,46 artışla 2.706,06 dolar oldu.

Değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise 2.984 TL’ye ulaşarak zirve tazeledikten sonra 2.975 TL’den fiyatlandı.

Altın fiyatlarının yükselişindeki temel katalizör ise Hamas lideri Yahya Sinwar’ın öldürülmesi oldu.

İLGİLİ HABER İsrail basını: Hamas lideri Yahya Sinvar öldürüldü İsrail medyası, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın bir saldırı sonucu öldürüldüğünü öne sürdü.

Buna göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas lideri Yahya Sinwar’ın öldürmesinin ardından 2023 yılında Hamas tarafından kaçırılan tüm rehineler serbest bırakılana kadar İsrail’in savaşmaya devam edeceğini söyleyerek, jeopolitik gerilimin tırmanmasına yol açmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden ise Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmesiyle ilgili, "Bu savaşın sona erme ve esirleri evine getirme zamanı geldi." değerlendirmesinde bulunarak Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail'e gideceğini açıklamıştı.

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasına yol açan bu gelişmelerin ortasında 5 Kasım’daki ABD seçimlerinin getirdiği belirsizliklerin de etkisiyle altın fiyatları haftalık bazda yaklaşık yüzde 2 kazanç yolunda ilerledi.

Dünya Altın Konseyinin son raporunda ise altın fiyatlarının getirisine ilişkin, “Son 50 yılda enflasyonun önemli oranda üzerinde, küresel GSYH ile uyumlu bir getiri sağlandı.” ifadeleri kullanıldı.

İLGİLİ HABER Dünya Altın Konseyinden altının reel getirisine ilişkin açıklama Dünya Altın Konseyi (WGC), altının uzun vadede son 50 yılda enflasyonun önemli oranda üzerinde, küresel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ile uyumlu bir getiri sağladığını açıkladı.

Gram altında takip edilecek yeni seviyeler neler?

Doviz.com analisti Osman Bayrak ise gram altında bu hafta 2.950 TL üzerinde kalıcılık sağlanıp sağlanamayacağının önemli olduğunu belirterek, aşağıda 2.900 TL, yukarıda ise 3.030 TL’nin takip edilecek yeni seviyeler olduğunu aktardı.

İLGİLİ ANALİZ Ons altın yönünü yeniden yukarı çevirdi Kısa vadeli geri çekilmenin ardından yönünü yukarı çeviren ons altın tekrar yükselen kanal direncine temas etmeyi başardı.
REKLAMI KAPAT X