Altın fiyatlarında yönü ABD verileri belirleyecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatlarında yönü ABD verileri belirleyecek
Doviz.com
10.03.2023 10:47

Altın fiyatları, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam raporunun beklenmesi nedeniyle cuma gününe dar bir bantta işlem görerek başladı.

Gram altın, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,19 artışla 1.117,89 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,11 artışla ons başına 1.832,59 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,14 artışla ons başına 1.837,10 seviyesinden işlem görüyor.

Altın fiyatlarındaki son hareketlilik ile ilgili Geojit Financial Services Emtia Araştırma Müdürü Hareesh V, "Fed Başkanı Powell'ın son şahin yorumları ve dolardaki toparlanma sonrasında yatırımlar güvenli limanlara yöneldi." değerlendirmesinde bulundu.

Bu hafta başında Fed Başkanı Jerome Powell ise yüksek enflasyonu kontrol altına almak için daha yüksek ve potansiyel olarak daha hızlı faiz artışları konusunda uyarıda bulunmuştu.

Powell'ın bu yorumları ise küresel resesyon tedirginliklerini artırarak, piyasalarda risk iştahının azalmasına yol açmıştı.

Yükselen enflasyonu kontrol altına almak için uygulanabilecek daha yüksek faiz oranları ayrıca sabit getirisi olmayan altın gibi yatırımlara karşı yatırımcıların daha çekimser kalmasına da sebep oldu.

Yatırımcıların endişeleriyle gerileyen altın fiyatları ise perşembe günü ABD'den gelen ekonomik verilerin etkisiyle bir miktar toparlanma çabasına girdi. Buna göre, geçen hafta işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı, son beş ayın en yüksek artışını gösterdi. Bu gelişme ise yatırımcıların, Fed'in agresif faiz artışlarının ekonomi üzerinde etkili olmaya başladığını düşünmesine yol açtı. Bu ise resesyon tedirginliğiyle gerileyen altın fiyatlarını destekledi.

Ancak yatırımcılar, altın fiyatlarının kısa vadeli seyri hakkında daha fazla fikre sahip olabilmek için ABD Çalışma Bakanlığı'nın TSİ 16:30'da açıklayacağı tarım dışı istihdam (NFP) verilerini beklemeye başladı. 

Reuters anketine katılan ekonomistler, şubat ayında tarım dışı istihdamın 205.000 artış göstermesini bekliyor.

Geojit'ten Hareesh ise açıklanacak veri sonrasında piyasada oluşabilecek yüksek volatilite sebebiyle yatırımcılara temkinli olmaları uyarısında bulunuyor. 

REKLAMI KAPAT X