Altın geçen hafta başlattığı yükseliş trendini sürdüremedi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın geçen hafta başlattığı yükseliş trendini sürdüremedi
Doviz.com
11.10.2022 10:48

Altın fiyatları, doların güçlenmesi ve ABD tarım dışı istihdam raporunun beklentiler üzerinde gelmesiyle, geçen hafta başlattığı yükseliş trendini sürdüremedi ve kazançlarını geri verdi.

Dolar endeksi 113,14 seviyesine gelerek doları, diğer para birimleri ve değerli metaller karşısında daha güçlü hale getirmeye devam ediyor.

Gram altın, 4 Ekim’de ulaştığı 1.031,60 seviyesinin ardından düşüşüne devam ederek 1000 lira sınırının altına düştü ve 995,29 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, pazartesi günü %1,6 düşerek 23 Eylül'den bu yana bir günlük en büyük düşüşünü yaşadıktan sonra bugün saat 10:45 itibarıyla ons başına 1.665,28 dolar seviyesinden yatay işlem görüyor.

COMEX ABD altın vadeli işlemleri ise 0,14 düşüşle ons başına 1.672,80 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Altın fiyatları, doların yükselmesi ve ABD tarafından gelen tarım dışı istihdam verisinin Fed’in daha fazla faiz artırımına gitme ihtimalini güçlendirmesi sebebiyle, sabit getirisi olmayan altın fiyatlarının da düşmesine yol açtı.

Ons altın bugün de yatay düşüşüne devam ederek bir haftanın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD merkez bankasının enflasyonu düşürmek için kısıtlayıcı para politikasına olan ihtiyacı konusunun net olduğunu ancak merkez bankasının ekonomiyi izlerken yerel ve küresel riskleri de takip ettiğini ve faiz artışlarının hızının verilere bağlı kalınarak yapılacağını belirtti.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass ve Uluslararası Para Fonu Genel Müdürü Kristalina Georgieva pazartesi günü küresel resesyon riskinin arttığı konusunda uyarıda bulundu ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından enflasyonun devam eden bir sorun olmaya devam ettiğini söyledi.

Beklenenden daha güçlü gelen ABD işgücü verilerinin ardından altın yatırımcıları da perşembe günü açıklanacak olan ve yüksek kalmaya devam etmesi beklenen enflasyon verilerine odaklandı.

Bu hafta perşembe günü açıklanacak olan ABD enflasyon verisinin yıllık bazda %8,1'lik bir artış göstermesi beklenirken politika yapıcıların özellikle takip ettiği çekirdek enflasyonun ise %6,5'e yükselmesi bekleniyor.

Altının bu döneme kadar enflasyon ve ekonomik belirsizliklere karşı bir koruma aracı olarak görülmesine rağmen yükselen faiz oranları sabit getirili altın yatırımına olan ilgiyi azalttı ve altın fiyatlarının düşmesine yol açtı.

Altın fiyatlarındaki düşüş diğer değerli metallerin düşüşünü de tetikledi. Spot gümüş %0,97 düşüşle ons başına 19,42 dolara, platin %0,48 düşüşle 897,25 dolara geriledi.

REKLAMI KAPAT X