Altın haftanın son gününe sert düşüşle başladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın haftanın son gününe sert düşüşle başladı
Doviz.com
19.07.2024 09:49

Altın fiyatları haftanın son işlem gününe sert bir düşüşle başladı. Böylelikle Fed'in eylül ayında faiz oranlarını düşüreceği beklentilerinin etkisiyle elde edilen haftalık kazançların önemli bir kısmı geri verildi. Peki bu düşüşün ortasında gram altında takip edilecek kritik seviye ne? İşte detaylar..

Çarşamba günü 2,439 doları test ettikten sonra gevşeyen altının ons fiyatı, haftanin son işlem gününde geri çekilmesini hızlandırdı. Buna göre ons altın saat 09.30 itibarıyla son 24 saatte yüzde 1,07 düşüşle 2.419 dolara indi.

Değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise aynı dakikalar itibarıyla yüzde 1,08 düşüşle 2.572 liradan fiyatlandı. Gram altın son olarak çarşamba günü tarihi zirvesini 2.642 liraya çıkarmıştı.

Altın fiyatlarındaki düşüşün ortasında ABD dolarının performansını başlıca rakipleri karşısında değerlendiren dolar endeksi ise yüzde 0,12 yükselerek 104,04 puana çıktı.

Altındaki düşüşün arkasındaki 2 sebep

Altın fiyatlarının haftanın son günündeki düşüşünde ise uzmanlara göre kar almak isteyen yatırımcıların satışları ve Fed yetkililerinin faiz indirimi konusundaki temkinli mesajları etkili oldu.

OANDA'nın Asya Pasifik kıdemli piyasa analisti Kelvin Wong, “Altın şu anda bir miktar kar satışı görüyor ancak siyasi belirsizlik ve faiz indirimleri yaklaşırken orta vadede işler olumlu görünüyor” dedi.

San Francisco Fed Bankası Başkanı Mary Daly ise perşembe günü yaptığı açıklamada, “şu anda fiyat istikrarına sahip değiliz” diyerek faiz indirimi beklentilerine yönelik temkinli olunması çağrısında bulundu.

Daly, konuyla ilgili paylaşımında, “Faiz oranlarını normalleştirmek için çok erken harekete geçmek ve enflasyonun hedefimizin altında veya üstünde kalması bir risktir ve çok uzun süre bu hedefte kalıp işgücü piyasasını sekteye uğratma riski vardır” dedi.

Trump’ın Fed’in bağımsızlığına gölge düşüreceği endişeleri

Öte yandan bu haftanın başlarında Fed Başkanı Jerome Powell son enflasyon verilerinde iyileşme olduğunu belirterek, faiz indirimlerine dönüşün çok uzak olmayabileceğini aktarmıştı.

Ancak, ABD başkan adayı Donald Trump, Fed Başkanı Jerome Powell'ı başkanlık seçimlerinden önce faiz oranlarını düşürmemesi konusunda uyardı.

Trump seçilmesi halinde ancak “doğru şeyi yapıyorsa” Fed başkanının görev süresini tamamlamasına izin vereceğini söyleyerek, Fed'in bağımsızlığının tartışmaya açılabileceği endişelerini artırdı.

İLGİLİ HABER Trump’ın Fed’in bağımsızlığına gölge düşüreceği endişeleri artıyor ABD başkan adayı Donald Trump, Fed Başkanı Jerome Powell'ı başkanlık seçimlerinden önce faiz oranlarını düşürmemesi konusunda uyardı. Trump, Powell'ın görev süresini tamamlamasına ancak "doğru şeyi yapıyorsa" izin vereceğini belirtti.

Piyasalar eylül ayını bekliyor

Piyasalar ise kararların yalnızca ekonominin sağlığına dayandığını vurgulayan Powell'ın ardından eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimalini %91 olarak fiyatlıyor.

Kaynak: CME Fedwatch

Mind Money CEO'su Julia Khandoshko ise sabit getirisi olmayan külçenin cazibesinin düşük faiz ortamında parlama eğiliminde olduğunu belirterek, “Fed'in para politikasını gevşettiğine dair resmi açıklamanın altın fiyatlarını daha da artırması bekleniyor. Sonuç olarak, fiyatlar 2024 sonbaharında 3.000 dolar gibi rekor bir seviyeye ulaşabilir.” dedi.

Gram altında takip edilecek seviye

Doviz.com analisti Osman Bayrak ise gram altında haftalık kapanışın kritik öneme sahip olacağını belirterek, “Hafta sonuna kadarki zaman diliminde gram altının yükselen kanal direnç seviyesi üzerinde kalıp kalamayacağı yakın takibimizde olacaktır. Özellikle cuma günü gelecek olan haftalık kapanış bu açıdan son derece önemlidir. Buradan hareketle bu hafta yakından izleyeceğimiz gram altın seviyesi 2610 TL olacaktır.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

İLGİLİ ANALİZ Altın direnç hattında tutunmaya çalışıyor Yükseliş hareketini aralıksız sürdüren ons altın, salı günü aldığı kuvvetli yükseliş ile ana direnç hattının üzerine çıkmayı başardı. Bu analizimizde dün yaşanan kar satışları ile direnç hattı üzerinde tutunmaya çalışan altını teknik olarak inceleyeceğiz.
REKLAMI KAPAT X