Altın hareketlerinde gözden kaçan detay

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın hareketlerinde gözden kaçan detay
Doviz.com
24.01.2022 15:18

Altın piyasasında yatırım yaparken, genellikle günlük gelişmelerin etkisinde kalarak kararlar verildiğini görüyoruz. Fakat günlük gelişmeler aslında haftalık veya aylık grafiklerdeki oluşumların ayak izlerini oluşturur. Bu nedenle bu hafta sizlerle altın piyasasındaki büyük resmi paylaşmak istiyorum.

Ons Altın 

Ons altın cephesinde günlük ve hatta saatlik yorumlar yaparken, ons altının aslında yukarıda sizlerle paylaştığım büyük resmin içinde hareket ettiğini belirtmek isterim. Ons altın 2019 yılında 1200 USD seviyesinden başladığı büyük yükselişini, 2020 yılında global pandemi etkisi ile 2070 USD seviyesine kadar taşıdı. Burada ilk belirtmek istediğim gerçeklik şu ki; ons altındaki yükseliş hareketi aslında pandemi ile başlamadı. Dikkat ederseniz 1450-1550 USD seviyeleri arasında oluşan bir flama formasyonu yukarı kırılarak yeni bir yükseliş hareketi başlamış oldu. Aslında şu an benzer bir durum ile daha karşı karşıyayız. 1200 USD seviyesinden başlayan bu yükseliş hareketi yine benzer şekilde bir flama formasyonu oluşturmaktadır. Unutmayalım ki yukarıdaki grafik bir haftalık grafiktir. Yani her bar bir hafta içinde oluşmaktadır. Bu nedenle bu formasyonun işlerlik kazanması bile haftalar almaktadır.

Şimdi kritik bir soru ile karşı karşıyayız. Bu grafiğe bakarak altının ons fiyatı 3000 USD olur mu? Bu soruya bir cevap vermeden önce bu grafiği bir flama alt-üst bandına sıkıştıran gerçeklere odaklanmamız gerekir. Ons altın fiyatının bu flama yapısında bir üst bant ile sıkışmasının sebebi ABD Merkez Bankası FED’in 2022 ve 2023 yıllarında kuvvetli bir faiz artışı ve bilanço küçültmesine gitme ihtimalidir. Bu ihtimal dahilinde, yatırıma yönlenen para garanti kazancı tercih edip faize kayarsa haliyle ons altına yatırım yapılacak miktar azalacağı için ons altın fiyatı aşağı yönlü bir trend izleyebilir. Benzer şekilde ons altının bu flama yapısında bir alt bant ile desteklenmesinin sebebi ise global olarak yükselen enflasyondur. Eğer yükselen enflasyon Merkez Bankalarının aldığı sıkı tedbirlere rağmen engellenemez ise değerli metaller enflasyondan korunma aracı olarak tercih edilebilir. Bu senaryoda da ons altına daha yoğun bir talep oluşabilir. Bu yoğun talep de ons altın fiyatının yükselmesi anlamına gelir. Burada bahsettiğim majör hareketleri tetikleyebilecek minör unsurlar ise yakın vadedeki FED toplantıları ve Ukrayna-Rusya gerginliğidir.

Bu konuda paylaşmak istediğim son bir detay ise ons altının yine haftalık grafiğinde saklıdır. Veri sağlayıcıları aracılığı ile haftalık ons altın grafiğini incelerseniz 2011-2012 yılları arasında yine bir flama yapısı oluştuğunu fakat yalancı bir yukarı kırılma sonrası (boğa tuzağı) kuvvetli bir düzeltme hareketi yaşandığını görebilirsiniz. Bu nedenle yukarıda bahsettiğim temel olayları, bu olaylar karşısında yaşanan kırılmaların kalıcılığını yakından izleyerek yatırım kararlarınızı verebilirsiniz.

Haftalık Önemli Veriler

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Açıklaması  

Açıklanma Tarihi

26.01.2022/22:00

Bir Önceki Değer

-

Beklenen

-

Açıklanan

-

Federal Fon Hedef Oranı

Açıklanma Tarihi

26.01.2022/22:00

Bir Önceki Değer

0,25 % 

Beklenen

0,25 %

Açıklanan

-

ABD Aralık Ayı Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri

Açıklanma Tarihi

27.01.2022/16:30

Bir Önceki Değer

0,8 %

Beklenen

0,4 %

Açıklanan

-

ABD 4. Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 

Açıklanma Tarihi

27.01.2022/16:30

Bir Önceki Değer

2,3 %

Beklenen

5,4 %

Açıklanan

-

Bu hafta ABD tarafında ciddi verilerin açıklandığı bir hafta olacak. Özellikle FED toplantısı sonrası açıklanacak karar metni değerli metallere yatırım yapmayı planlayan büyük fonların kararlarında etkili olabilir. Bu nedenle FOMC toplantı tutanaklarını ve faiz kararını yakından izleyeceğiz. Perşembe günü açıklanacak olan 2 veri ise ABD ekonomisinin yakın dönemde elde ettiği sonuçları görmemiz açısından önemini korumaktadır. Bu veriler bir sonraki FED toplantı kararlarını da etkileyebilecek güçte olduğu için takibimizde olacaktır. 

REKLAMI KAPAT X