
Altın fiyatları, haftanın son işlem günündeki toparlanma çabasına rağmen ticaret gerilimlerindeki yumuşama sinyalleri nedeniyle bu yıl ilk kez üst üste ikinci haftalık kaybını yaşamaya hazırlanıyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Hindistan, Japonya ve Güney Kore ile ticaret anlaşmalarına yaklaştığını açıklaması, piyasalarda risk iştahını artırmıştı.
Çin devlet medyasına yakın bir kaynağın ABD'nin Çin ile gümrük vergileri konusunda görüşmelere açık olduğunu belirtmesi de altının "güvenli liman" talebini geçici olarak zayıflattı.
Bu kapsamda ons altın fiyatı, perşembe günü yüzde 2,3 düşüşle 3.201 dolara kadar gerileyerek 14 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.
Ancak, haftanın son işlem gününde ons altın yüzde 0,5'lik bir artışla 3.254 dolara yükseldi. Değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise yüzde 0,7 artışla 4 bin 33 liradan işlem gördü.
Altındaki son toparlanma çabasına rağmen ons altın haftalık bazda yüzde 1,9, gram altın ise haftalık bazda yüzde 1,6 değer kaybı yaşadı.
Böylelikle altın fiyatları bu yıl ilk kez üst üste ikinci haftalık kaybını yaşamaya doğru ilerledi.
Analistler ne diyor?
ABD ve Çin’in tarifeler konusunda geri adım atmaya istekli olduğunun altını çizen GoldSilver Central Genel Müdürü Brian Lan, “Fiyatlar şu anda bir nefes alıyor. Ayılar (düşüş yönlü yatırımcılar) artık kontrolü ele almış durumda. Bu da perakende yatırımcıların alım yapmasına neden oluyor” dedi.
ANZ Emtia Stratejisti Soni Kumari ise altın fiyatlarındaki düzeltmelerin yatırımcılar için alım fırsatı olarak görüldüğünü belirterek, 3.000 dolar seviyesinin önemli bir destek noktası olacağını söyledi.
BULLS Yatırım Yurt dışı Piyasalar Direktörü Cenk Akyoldaş ise teknik analiz ışığında altının ons bazındaki potansiyel hareketlerini yorumladı. Altın fiyatlarında aşağı yönlü baskının devam etmesi halinde 3.180–3.220 dolar aralığının gündeme gelebileceğini söyleyen Akyoldaş, makro verilerle birlikte 3.300 doların üzerinde kalıcılığın sağlanması durumunda 3.380 dolar seviyesinin hedeflenebileceğini bildirdi.
Gözler istihdam verilerinde
Öte yandan analistler, bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin altının kısa vadeli seyri üzerinde belirleyici olacağını söyledi.
Reuters anketine göre nisan ayında istihdamın 130.000 kişi artması, işsizlik oranının ise yüzde 4,2 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Açıklanacak bu verilerin de Fed’in faiz politikasını şekillendirebileceği düşünülüyor.
Fed yetkilileri son olarak enflasyonun %2 hedefine ulaşmadığı veya istihdam piyasasında belirgin bir zayıflama görülmediği sürece faiz oranlarını sabit tutma eğiliminde olduklarını ifade etmişti.
ABD Ticaret Bakanlığı’nın son verileri ise ülke ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 0,3 daralma kaydettiğini göstermişti.
