Altın, istihdam verileri sonrası haftalık kayıplarını geri aldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın, istihdam verileri sonrası haftalık kayıplarını geri aldı
Doviz.com
01.08.2025 15:31

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam temmuz ayında piyasa beklentilerinin altında kaldı. Tahminlerin altında kalan veri sonrası altın fiyatları ise haftalık kayıplarının tamamını geri aldı.

ABD Çalışma Bakanlığı, temmuz ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı.

Buna göre tarım dışı istihdam verisi temmuzda 73 bin seviyesinde gerçekleşti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise tarım dışı istihdamın 106 bin seviyesinde ölçülmesiydi.

İşsizlik beklentilere paralel geldi

Aynı dönem itibarıyla piyasa beklentisi yüzde 4,2 olan işsizlik oranı ise yüzde 4,2 seviyesinde ölçüldü. Haziran ayında işsizlik oranı yüzde 4,1 olarak belirlenmişti.

Fed'in enflasyon göstergeleri açısından kritik öneme sahip ortalama saatlik kazançlardaki artış ise yıllık bazda beklentileri aştı.

Buna göre temmuzda ortalama saatlik kazançlar bir önceki aya göre aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda yüzde 3,9 artış gösterdi. Bu veriye ilişkin beklentiler sırasıyla yüzde 0,3 ve yüzde 3,8 olarak belirlenmişti.

İLGİLİ HABER TCMB: İstihdamda sanayiden hizmet sektörüne kayış hızlandı TCMB’nin blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yayımlanan “İstihdamda Sektörel Kaymalar ve Çalışan Geçişleri” başlıklı analizde, “2025 yılında sanayi sektörünün istihdam içindeki payı azalırken, hizmetler sektörünün payı arttı. Bu değişimin, orta ve uzun vadede ekonomik kalkınma sürecinin devamıyla birlikte sürmesini ve Türkiye’nin istihdam dağılımının yüksek gelirli ülkelere yakınsamasını bekliyoruz.” değerlendirmesi yer aldı.

Altın haftalık kayıplarını geri aldı

Tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından yatırımcıların Fed'in eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesine yönelik beklentileri ise güç kazandı.

ABD istihdam verilerinin iş gücü piyasasının soğuduğunu göstermesinin ardından altın fiyatları da yükselişini hızlandırdı.

Buna göre karardan önce 3 bin 300 dolardan fiyatlanan ons altın saat 16.04 itibarıyla 3 bin 343 dolar oldu. Böylelikle ons altın haftalık bazda yaşadığı kayıpların tamamını geri aldı.

Ons altında yaşanan yükselişe benzer şekilde gram altın fiyatı da haftanın son işlem gününde saat 15.50 itibarıyla yüzde 1,72 artışla 4 bin 373 liradan işlem gördü. 

REKLAMI KAPAT X