Altın, kayıplarını genişleterek rekor seviyesinden uzaklaşıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın, kayıplarını genişleterek rekor seviyesinden uzaklaşıyor
Doviz.com
23.05.2023 10:57

Altın fiyatları, ABD'nin borç tavanına ilişkin gelişmelerin izlendiği bir dönemde, kayıplarını genişleterek rekor seviyesinden uzaklaştı.

Altın, küresel bazda güçlenen dolar ve bazı Fed yetkililerinin şahin söylemlerinin ardından yatırımcılar için daha az cazip hale geldi.

Buna göre, ons altın TSİ 10.45 itibarıyla %0,69 düşüşle 1.958,05 dolardan işlem görürken, gram altın ise %0,51 düşüşle 1.249,68 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise seçim öncesi gördüğü zirveden 100 liradan fazla gerileyerek 1.377,62 seviyelerine kadar indi. 

ABD’de borç tavanına ilişkin belirsizlik ise son dönemlerde altın fiyatlarının temel katalizörü olarak, fiyatlardaki düşüşlerin derinleşmesine engel olmuştu.

Buna göre, ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy son olarak pazartesi günü, ekonomiyi darboğaza sokabilecek olası bir temerrüde sadece 10 gün kala, ABD hükümetinin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanının nasıl yükseltileceği konusunda bir anlaşmaya varamadıklarını ancak konunun yakında çözülmesini beklediklerini açıkladı.

AirGuide Direktörü Michael Langford da, konuyla ilgili açıklamasında, piyasanın borç tavanına ilişkin belirsizlik sebebiyle altını destekleme çabasında olduğuna atıfta bulunarak, “Başlangıçtaki belirsizlik altına yardımcı olsa da, güçlenen dolar piyasanın bir uzlaşmaya varılacağına işaret etti." değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatlarındaki gerilemenin bir diğer önemli sebebi ise Fed yetkililerinin faiz artışlarının devam edeceğine yönelik söylemleri oldu.

Buna göre, Louis Fed Başkanı James Bullard, yaklaşan haziran ayı Fed toplantısı öncesinde altının baskı altında olmasının politika faizinde daha fazla sıkılaşmaya gidilebileceği anlamına geldiğini belirtti.

Pazartesi günü yayımlanan bir ankete göre ekonomistler ise ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını ne zaman düşüreceğine ilişkin beklentilerini geri çekerek, enflasyon ve istihdam piyasasının gücüne ilişkin tahminlerini yükseltti.

İş gücünün ve yapışkan enflasyonun sıcak kaldığına yönelik bu söylemler ise altın üzerindeki satış baskısının korunmasına yol açtı.

"Altın için riskler azalıyor"

Ancak AirGuide Direktörü Michael Langford, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz artışlarına ara verme zamanının gelmiş olabileceği mesajını vermesiyle, altın için temel risklerin azaldığını söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de, bankacılık sektöründeki gerginliklerin hala altını destekleme eğiliminde olduğunu ve altının olası yeni gelişmelerin etkisiyle güçlenebileceğini belirtti.

CME FedWatch aracı da Fed'in gelecek ay faiz oranlarını sabit tutma ihtimalini piyasaların %84,7 olarak fiyatladığını gösterdi. Bu oran haftanın başında %75 seviyelerinde işlem görüyordu.

REKLAMI KAPAT X