Altın yatırımcısı, fiyatlardaki son yükselişin ardından ABD verilerini beklemeye başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın yatırımcısı, fiyatlardaki son yükselişin ardından ABD verilerini beklemeye başladı
Doviz.com
25.01.2023 11:10

Altın fiyatları, Fed'in faiz kararına yön verebilecek ABD ekonomik verileri öncesinde zirve seviyelerinden bir miktar gerilerken; yatırımcılar, perşembe günü açıklanacak dördüncü çeyrek ABD GSYİH verilerini beklemeye başladı.

Gram altın bugün saat 11:00 itibarıyla %0,38 düşüşle 1.166,64 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,46 düşüşle ons başına 1.928,68 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,32 düşüşle ons başına 1.929,30 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,01 düşüşle 101,9433 seviyesinden işlem görüyor.

Daha zayıf bir dolar, diğer para birimlerine sahip alıcılar için altını daha az cazip hale getirerek, altın fiyatlarında yeni zirvelerin görülmesini sağlamıştı.

Ancak altın fiyatlarında görülen bu yeni zirvelerin ardından yatırımcılar, perşembe günü açıklanacak olan ve Fed'in 31 Ocak-1 Şubat'taki politika toplantısına yön verebilecek dördüncü çeyrek ABD GSYH verilerine odaklandı.

Bu verinin belirsizliği sebebiyle bazı yatırımcılar kar realizasyonu yapmaya yönelirken, bunun etkisiyle ise fiyatlarda bir miktar geri çekilme görüldü. 

Ancak, Tastylive'dan Ilya Spivak, ABD verisinde ekonominin yavaşladığına ya da Fed'in yakında sıkılaştırma hızını yavaşlatıp faiz oranlarını düşüreceğine dair işaretler görülmesi halinde altının bu durumdan kazanç sağlayabileceğini söyledi.

Spak ayrıca fiyatların 2.000 dolar seviyesini aşması için ABD dolarının zayıflamaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Geojit Financial Services Emtia Araştırma Müdürü Hareesh V. ise altın fiyatlarının zirve seviyelerinden sonra yaşadığı gerileme için, "Bu son geri çekilmenin teknik bir düzeltme nedeniyle gerçekleştiğini düşünüyorum." dedi.

Çoğu yatırımcı ise Fed'in önümüzdeki hafta faiz oranlarını 25 baz puan (bps) artırmasını bekliyor. ABD merkez bankası, 75 baz puanlık dört artışın ardından geçen ay sıkılaştırma hızını 50 baz puana düşürmüştü.

Düşük faiz oranı beklentileriyse devlet tahvilleri gibi faiz getiren varlıklardan daha az getiri sağlanmasına işaret ederek, yatırımcıların altına olan ilgisinin artmasına yol açmıştı.

Salı günü açıklanan verilere göre İsviçre'nin Çin, Türkiye, Singapur ve Tayland gibi ülkelere yaptığı altın ihracatı da 2022 yılında son yılların en yüksek seviyesine ulaştı.

Reuters teknik analisti Wang Tao ise altına olan ilginin artması sebebiyle ons altın fiyatının 1.956-1.969 dolar aralığına yükselmesini beklediğini açıkladı.

REKLAMI KAPAT X