Altın yatırımcısının gözü Fed kararında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın yatırımcısının gözü Fed kararında
Doviz.com
13.12.2023 16:21

Altın fiyatları haftanın ilk iki işlem gününde gerilemesinin ardından Fed'in faiz kararı öncesinde yatay bir seyir izliyor.

Ons altın, TSİ 16.15 itibarıyla %0,07 değer kazanarak 1.980,90 dolar olurken, gram altın ise kritik karar öncesinde %0,3 artışla 1.850,89 liraya yükseldi.

Dolar endeksi ise %0,15 yükselerek altını diğer para birimi sahipleri için daha pahalı hale getirdi ancak düşen ABD 10 yıllık Hazine getirileri altın fiyatlarına bir miktar destek sağladı.

Kinesis Money piyasa analisti Carlo Alberto De Casa ise altın fiyatlarında son dönemde yaşanan gerilemeye ilişkin, "Altın, getiri piyasasında olanlarla yeniden fiyatlanıyor, çünkü yatırımcılar Federal Rezerv'in 2024'ün ilk bölümünde faizleri hızlı bir şekilde düşüreceğinden son derece emindi, şimdi piyasa bu konuda çekimser" ifadelerini kullandı.

Belirsizlikleri azaltabilecek yılın son faiz kararını Fed ise TSİ 22.00'de açıklayacak ve ardından Başkan Jerome Powell TSİ 22.30'da basın toplantısı düzenleyecek.

De Casa, konuyla ilgili olarak ise Fed'in faizleri sabit bırakmasını beklediğini belirterek, “Eğer bir şey değişiklik olacaksa bu büyük olasılıkla 2024'ün ikinci ve üçüncü çeyreğinde olacaktır" dedi.

CME FedWatch aracına göre de piyasa katılımcıları Fed'in faizleri değiştirmeyerek %5,25-%5,50 aralığında bırakmasını bekliyor. Ancak piyasalar, mart ayında faiz indirimi olasılığını %43, mayıs ayında ise %75 olarak fiyatlıyor.

Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ortasında Powell'ın politika görünümünü belirleyebilecek yorumlarını merakla bekliyor. Uzmanlar da veri sonrasında piyasada oluşabilecek volatiliteye karşı uyarıda bulunuyor.

Piyasa katılımcıları ayrıca perşembe günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararlarının da piyasalar üzerinde etkili olabileceğini söylüyor.

İLGİLİ ANALİZ Altın ve ABD enflasyonu ilişkisi Haftaya değer kaybı ile başlayan ons altın, dün açıklanan ABD enflasyon verisinin ardından toparlanmaya çalışsa da günü yukarı yönde fitil bırakarak kapattı. Bu sebeple bu harekete neden olan ABD enflasyon verisi ile altın arasındaki ilişkiyi, altının teknik görünümüyle birlikte mercek altına aldık.
REKLAMI KAPAT X