Altın yükseliş trendini korumak istiyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın yükseliş trendini korumak istiyor
Doviz.com
10.11.2022 10:11

Altın, ABD’den gelecek önemli enflasyon (TÜFE) verisi öncesinde yükseliş trendini korumak istiyor.

Gram altın, bugün saat 10:00 itibarıyla %0,41 artışla 1.022,21 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın%0,30 artışla ons başına 1.709,43 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, ons başına 1.712,25 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, salı günü yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine geriledikten sonra 110,2678 seviyesinden işlem görüyor. 

Altın fiyatları, ABD'nin mali politikasına ilişkin tedirginliklerin artmasıyla güvenli liman algısını koruyarak, yükseliş trendini sürdürmeye çalışıyor.

Yatırımcılar ise, altın fiyatlarındaki yükselişin kalıcı olup olmayacağını görebilmek amacıyla, bugün TSİ 16:30’da açıklanacak ABD enflasyon verisini bekliyor.

Ekonomistler, bugün açıklanacak aylık ve yıllık çekirdek enflasyon rakamlarının sırasıyla %0,5 ve %6,5'e gerilemesini bekliyor.

ABD'de 40 yılın en yüksek seviyelerine yakın seyreden enflasyonun son durumunu göstermesi beklenen bu veri, yakın vadede ABD para politikasında izlenilecek adımlarla ilgili de piyasayalara ipucu verecek.

Enflasyon rakamlarında gerçekleşebilecek olası bir soğumanın, Fed’i gelecek dönemlerde daha az agresif davranmaya itebileceği belirtiliyor.

Buna rağmen, mevcut enflasyon rakamları Fed’in enflasyon hedefinin oldukça üzerinde bulunuyor. 

Ancak, bazı Fed üyelerinin daha küçük miktarlarda faiz artışları için çağrıda bulunmaya başlaması, altın fiyatlarının yükselişine destek olarak yatırımcıların kalıcı bir yükseliş trendi aramasına sebep oldu.

Çarşamba günü Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed’in faiz artırım oranlarını dengelemesi gerektiğini belirterek, “Faizleri aşırı yükseltmenin bir sonucu olan ekonomik zayıflıklar göz ardı edilmemeli.” dedi.

Piyasalar, Fed’in aralık ayındaki para politikası toplantısında faizleri 50 baz puan artırma ihtimalini %66 olarak fiyatlıyor.

Altın, enflasyona ve ekonomik belirsizliklere karşı tarihte bir koruma aracı olarak görülürken, son dönemlerde yükselen faiz oranları karşısında sabit bir getirisi olmaması nedeniyle satış baskısı yaşamıştı.

Bu sebeple analistler, daha küçük miktarda gerçekleşebilecek faiz artışlarının değerli metallerin bir miktar daha rahatlamasına yol açabilirken, beklentilerin üzerinde gerçekleştirilebilecek faiz artışlarının ise gelecek dönemlerde altın ve diğer değerli metaller üzerinde satış baskısı yaratabileceğini belirtiyor.

Son günlerde volatiletenin arttığı diğer değerli metallerde ise yükseliş hakim oldu.

Spot gümüş %0,86 artışla ons başına 21,20 dolara, platin %0,59 artışla 993,43 dolara, paladyum ise, %0,76 artışla 1.879,25 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X