Altına talep arttı: Merkez bankaları altınlarını ana vatanlarına geri getirmeye başladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altına talep arttı: Merkez bankaları altınlarını ana vatanlarına geri getirmeye başladı
Doviz.com
10.07.2023 16:43

Invesco'nun anketine göre birçok sayıda ülke, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlardan korunmak amacıyla başka ülkelerin merkez bankalarında sakladıkları altın rezervlerini kendi ülkelerine taşımaya başladı. Türkiye'de ise Darphane, altın üretiminde yeni bir rekor kırdı.

Geçen yılki yüksek enflasyon ve jeopolitik gerilimin ardından pek çok merkez bankası varlıklarının dağılımını gözden geçirmeye başladı.

“Invesco Küresel Devlet Varlık Yönetimi Yıllık Çalışması”na katılan 85 ulusal varlık fonu ve 57 merkez bankasının yüzde 85'inden daha fazlası ise önümüzdeki on yılda enflasyonun daha yüksek olacağını tahmin etti.

Altın ise bu ortamda iyi bir yatırım seçeneği olarak merkez bankalarının da odağında kalmaya devam etti.

Ancak geçen yıl Ukrayna'nın işgaline tepki olarak Rusya'nın 640 milyar dolarlık altın ve döviz rezervlerinin neredeyse yarısının Batı tarafından dondurulması, merkez bankalarının altınlarını farklı ülkelerde tutması konusunda kararsız kalmasına yol açtı.

Invesco’nun anketine göre ise 2020'de yüzde 50 olan altın rezervlerinin ana vatanda koruma oranı şu an yüzde 68'e yükseldi.

Bloomberg’e açıklamada bulunan, adının açıklanmasını istemeyen bir merkez bankası temsilcisi ise konu hakkında yaptığı açıklamada, "Altını Londra'da saklıyorduk... Ama şimdi onu güvende tutmak için kendi ülkemize geri taşıdık” dedi.

Merkez bankaları ise altını genellikle SWAP gibi avantajları sebebiyle yabancı ülkelerin merkez bankalarında saklamaktaydı. Merkez bankalarının altın rezervleri ve rezervlerini nerede sakladıklarıyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için “En çok altın rezervine sahip 10 ülke” başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Yurt içinde Darphane altın üretim rekorunu kırdı

Seçim öncesi yaşanan belirsizlik ve kurda seçim sonrası yukarı yönlü hareket, güvenli liman altına olan talebi yurt içi piyasada da artırdı. Bankacılıkta makasın gramda 100 TL’yi aşması sonrasında ise vatandaşlar sarrafiye altına yöneldi.

Buna göre altın talebi, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün altın işlemlerine de yansıdı.

Darphane’nin altın üretimi de bu yılın ilk 5 ayında 16,8 milyon adet ile neredeyse geçen yılın tamamını yakaladı.

Söz konusu üretim ise yılın ilk 5 ayında altın ithalatında da 15 milyar dolar ile yeni bir rekor getirdi. 

Altına olan son talep, kuyumcuları mutlu etmedi

Türkiye’de sayısı 20 bine yaklaşan kuyumcular ise söz konusu hareketten çok da memnun kalmadı.

Buna göre İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, kuyumcuların işlenmiş ürün sattıklarında mutlu olduklarına dikkat çekerek, “Fiziki altın ya da sarrafiye ürünler bizim çok düşük marjlarla hizmet ettiğimiz bir alan. Dolayısıyla bunun bizim ne atölyelerimizdeki üretimimize faydası var ne de işlenmiş takıların satışını etkiliyor. Tabi bu seçim öncesi oluşan belirsizlikten dolayı meydana gelen bir hareketti. Seçim ertesinde talep azaldı ve altının yükselmesi ile birlikte kar satışları da başladı” dedi.

REKLAMI KAPAT X