Altında Fed tutanakları bekleyişi: Altın fiyatlarını etkileyen son gelişmeler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altında Fed tutanakları bekleyişi: Altın fiyatlarını etkileyen son gelişmeler
Doviz.com
16.08.2023 12:18

Yatırımcıların ABD’de açıklanacak Fed tutanaklarını beklediği bir dönemde, altın fiyatları son zamanların en düşük seviyelerine yakın işlem görüyor.

Buna göre, ons altın TSİ 12.15 itibarıyla %0,25 artışla 1.906,51 dolardan işlem görürken, gram altın ise %0,27 artışla 1.657,97 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise %0,27 artışla 1.657,86 seviyesinden işlem gördü.

Altın fiyatları, ABD Hazine tahvil getirilerinin Federal Rezerv'in hızlı parasal sıkılaştırma döngüsünü henüz tamamlamadığı beklentileriyle 1.900 dolarlık kilit destek seviyesini test ettikten sonra yön arayışına girmişti.

IG'de piyasa stratejisti olan Yeap Jun Rong, "Altın fiyatları, son zamanlarda ABD dolarındaki güçlenme ile mücadele etmeye devam ediyor, bu da altının cazibesini azaltıyor ve yatırımcılar arasında bir miktar kaçışa neden oluyor" dedi.

Külçe altına yönelik yatırımcı duyarlılığının bir göstergesi olarak, dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust'ın varlıkları ise Ocak 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Temmuz sonundan bu yana herhangi bir giriş ise rapor edilmedi.

Öte yandan dünkü perakende satış verilerine atıfta bulunan Rong, "Şu ana kadar ABD'den gelen ekonomik veriler, faizlerin daha uzun süre yüksek tutulması için alan sağladı. Dün açıklanan ABD perakende satış verileri resesyon endişelerini azalttı ve güvenli liman alımlarını potansiyel olarak uzak tuttu." ifadelerini kullandı.

Altın fiyatları ayrıca salı günü ons başına 1.895,50 dolara kadar gerileyerek haziran sonundan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

İLGİLİ ANALİZ Ons altın kritik seviyeleri tek tek test ediyor Hafta başından beri güç kaybeden ons altın pazartesi günü paylaştığım analizdeki kritik 1907 USD ve 1896 USD seviyelerini dün test etti.         

10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi ise neredeyse son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaşarak, altındaki bu geri çekilmeyi desteklemişti.

KCM Trade baş piyasa analisti Tim Waterer ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Şimdiye kadar altın, haziran sonunda olduğu gibi 1.900 dolar seviyesinin altına kısa bir düşüş yaşadı ve alıcılar bu önemli teknik ve psikolojik seviyede devreye girdi." değerlendirmesinde bulundu.

Ancak Waterer, dolara yönelik güçlü talebin devam etmesi ve 1.900 doların kırılması halinde, bunun daha büyük bir düşüş hareketine yol açabileceğini söyledi.

Bu gelişmelerin ortasında yatırımcılar ise Fed'in temmuz ayı politika toplantısına yönelik bugün geç saatlerde açıklanacak toplantı tutanaklarını beklemeye başladı.

Piyasalar, toplantı tutanaklarından, Fed'in gelecek hamlelerine ilişkin daha fazla bilgiye sahip olmaya çalışacak.

İLGİLİ MAKALE 7 maddede altın neden yükselir? 7 maddede altın neden yükselir?
REKLAMI KAPAT X