Altında gözler Fed’e çevrildi: Uzmanlar gram altına yönelik ne söyledi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altında gözler Fed’e çevrildi: Uzmanlar gram altına yönelik ne söyledi?
Doviz.com
14.06.2023 11:50

Altın fiyatları ABD enflasyon verisinin ekonominin soğuduğuna işaret etmesinin ardından Fed'in faiz artışlarında duraklayacağına yönelik beklentilerle ılımlı bir yükseliş kaydediyor. Peki uzmanlar gram altına yönelik ne söylüyor?

Ons altın TSİ 11.30 itibarıyla %0,33 artışla 1.950,09 dolardan işlem görürken, gram altın ise %0,52 artışla 1.484,42 liraya ulaşarak tarihi yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise dünkü işlemlere göre 1.498,07 seviyesinden fiyatlanıyor.

Salı günü gelen ABD enflasyon verisinde yıllık bazda yavaşlama gözlenmesinin ardından kısa vadeli tahvil getirileri mart ayından bu yana en yüksek seviyelere yükselmişti.

Altın mayıs başında gördüğü zirvesinden sonra ise yüzde 5’ten fazla değer kaybetti.

Ancak dün açıklanan enflasyon verileri, Fed’in akşam saatlerinde faizi sabit tutacağına yönelik yatırımcıların beklentilerini kuvvetlendirerek fiyatlarda ılımlı bir yükseliş yaşanmasını sağladı.

“Gram altında düşüş yaşanabilir.”

Yurt içinde ise Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, rekor tazeleyen gram altında düşüş yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Buna göre, İslam Memiş Haber Global’e şunları aktardı: 

“Gram altın şu an ekranlarda 1496, piyasada 1503 lirada. Gram altın bu hafta yükseldi, çünkü dolar kurundan destek aldı. Dolar kuru gram altını pozitif destekledi.

Ons altın 1963 dolarda. Kritik ve yoğun bir haftaya başladı piyasalar. Bu hafta hem ons hem gram bazında geniş bant aralığına odaklanmakta fayda var. Buradan tekrar bir satış gelebilir. Bu sebeple ons altında 1910 dolara kadar bir geri çekilme öngörüyorum.

Bu hafta Fed’in faiz kararı, ECB’nin faiz kararı var. Bu gelişmeler dolar/TL ve ons altında etkili olacağından gram altın da geniş bant aralığında dalgalanabilir.

Merkez Bankası faiz artışı olursa dolarda geri çekilme yaşanabilir. Bu da gram altında 1450 ve 1400’e kadar geri çekilmeye neden olabilir.

Ancak elinde TL bulunduran, altın borcu olanların, 22 Haziran’ı yakından takip etmesi gerekiyor. Son bir alım fırsatı vereceğini tahmin ediyorum.

Ancak orta ve uzun vadede altın yatırımcısının yüzü gülmeye devam edecek.

Buna göre, gram altının yıl içinde 1600 TL’nin yukarı yönlü kırmasını, 1700-1800 liranın da bugünkü ekonomik koşullarda mümkün olacağını düşünüyorum.

Gram altının bir tarafı ons, bir tarafı dolar. Çift ayaklı olduğu için kazandırıyor. Dolardan destek aldı, eylülden itibaren onstan da destek alma ihtimali kuvvetli. İhtiyacı olmayan bozmak için acele etmemeli.”

REKLAMI KAPAT X