Altında gözler Jackson Hole toplantısında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altında gözler Jackson Hole toplantısında
Doviz.com
21.08.2023 13:15

Küresel piyasalar merkez bankacılarının bir araya geleceği Jackson Hole toplantısını beklerken, önceki beş seansta düşüş gösteren altın fiyatları son 5 ayın en düşük seviyelerinden yükseliş deniyor.

Buna göre spot altın TSİ 13.00’de ons başına 1.892,88 dolar olurken, gram altının satış fiyatı ise %0,35 artışla 1.650,27 lira oldu.

Altın geçen hafta 1.883,70 dolarla mart ortasından bu yana en düşük seviyesine gerilemiş, zira güçlü ekonomik veriler ABD faiz oranlarının daha uzun süre yükseleceğine dair bahisleri artırarak, getirisi olmayan emtiaya olan talebi azaltmıştı.

KCM Trade Baş Piyasa Analisti Tim Waterer ise konuyla ilgili açıklamasında, "Dolar endeksi 103 seviyesinin üzerinde tutunuyor ve bu da altın gibi varlıklar için ileriye dönük ilerlemeyi oldukça zorlaştırıyor" dedi.

Dünyanın dört bir yanından merkez bankacıları yıllık konferansları için Jackson Hole'da bir araya gelirken, yatırımcıların odak noktası ise ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın cuma günü yapacağı konuşmada olacak.

Waterer, toplantıya ilişkin, "Fed Başkanı Jerome Powell'ın son FOMC tutanaklarındaki şahin tonu tekrarlayıp tekrarlamayacağını görmek ilginç olacak." ifadelerini kullandı.

Reuters tarafından ankete katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğuna göre ise Fed'in faiz oranlarını artırma süreci büyük olasılıkla sona erdi ve küçük bir çoğunluk artık merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeden önce en azından mart ayı sonuna kadar beklenebileceğini düşünüyor.

Bu arada Asya piyasaları, Çin'in kredi faizlerinde piyasaların beklediğinden daha küçük bir indirim yapmasının ardından tökezlerken, Pekin'in hayal kırıklığı yaratan teşvik adımları devam ediyor.

İLGİLİ HABER Çin, 1 yıl vadeli ana kredi faiz oranını düşürdü Çin Merkez Bankası, ekonomiyi desteklemeye yönelik çabalar çerçevesinde bir yıllık ana kredi faiz oranını düşürürken, beş yıllık faizde değişikliğe gitmedi.

Dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust varlıkları ise cuma günü varlıklarının %0,3 arttığını ve temmuz sonundan bu yana ilk kez giriş yaşandığını gösterdi.

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatlarında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler Geçtiğimiz hafta ons altın, 200 günlük hareketli ortalaması olan 1907 USD altına sarkması ile birlikte haftayı önemli destek altında, 1889 USD seviyesinden kapattı. Böylece bu hafta olası tepki yükselişlerinde 1900 USD ons altın için önemli bir direnç haline geldi.
REKLAMI KAPAT X