Altında haftalık kayıp: Değerli metallerde son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altında haftalık kayıp: Değerli metallerde son durum
Doviz.com
08.09.2023 11:18

Altın fiyatları, cuma günü dolar endeksinin yüksek seviyelerden gerilemesi sonrasında ılımlı bir yükseliş kaydetmesine rağmen haftayı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor.

Tastylive'dan Ilya Spivak, altın fiyatları ile ilgili değerlendirmesinde, Fed'in daha uzun süre faizleri yüksek tutması beklentisinin daha yüksek getiri ve daha güçlü bir dolar endeksi anlamına geleceğini belirterek, bu senaryoda altın fiyatlarında baskının artabileceği uyarısında bulundu.

Dolar endeksi ise 105 seviyesinin üzerine çıktıktan sonra haftanın son işlem gününde %0,2'e yakın gerileme gösterdi. Ancak dolar endeksi, ABD ekonomik verilerinin dirençli seyriyle desteklenerek dokuz yılın en uzun haftalık kazanç serisine yöneldi. Buna göre endeks, üst üste sekizinci haftalık kazancına doğru ilerliyor. 

Bu hafta açıklanan veriler ise ABD’de hizmet sektörünün ağustos ayında ivme kazandığını gösterirken, işsizlik maaşı başvurularının şubat ayından bu yana en düşük seviyeye gerilediğine işaret etti. İstihdam piyasasına yönelik fikir veren bu veri ise sıkı iş gücü piyasasının korunduğunu göstererek, faiz artışı ihtimallerini kuvetlendirdi.

İLGİLİ HABER ABD'de işsizlik maaşı başvuruları son 7 ayın en düşüğünde ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 216 bine indi. Şubat’tan bu yana en düşük seviyeye gerileyen veri ise sıkı iş gücü piyasasının korunduğuna işaret etti.

Öte yandan perşembe günü JPMorgan, müşterileri ile paylaştığı bir notta Fed’in faiz oranlarını tekrar artırmasının mantıklı olmayabileceği uyarısında bulunmuştu. Bu gelişme ise altın fiyatları üzerindeki baskının gevşemesini sağlamıştı.

İLGİLİ HABER JPMorgan'dan faiz artırım döngüsüne ilişkin uyarı JPMorgan, Fed’in faiz oranlarını tekrar artırmasının mantıklı olmayabileceği uyarısında bulundu.

CME FedWatch aracına göre piyasalar ise Fed'in 19-20 Eylül'deki toplantısında faiz oranlarını değiştirmeme ihtimalini yaklaşık %93 olarak fiyatlarken, 2024'ten önce bir faiz artırımına daha %41 ihtimal veriyor.

Kaynak: CME FedWatch

Diğer değerli metallerde son durum

Haftanın son işlem gününde ons gümüş, %0,35 artışla 23,04 dolara çıktı ancak gümüşteki haftalık kayıp %4'ü aştı.

İLGİLİ ANALİZ Ons gümüşte gözler 22,20 USD desteğinde Dalgalı bir hareket içinde olan ons gümüş kısa vade alçalan trendi aşamayarak yönünü tekrar aşağı çevirdi. Bu nedenle önümüzdeki hafta ons gümüş için 22,20 USD desteği son derece önemli bir destek olarak takibimizde olacak.

Paladyum ise %0,73 artışla 1.223,78 dolara yükselerek, haftanın son işlem gününde üç haftalık kayıp serisini kırmaya yöneldi.

Değerli metaller arasında platin fiyatlarında ise düşüş yaşandı. Buna göre platin %0,25 düşüşle 907,04 dolara geriledi. Platindeki haftalık kayıpların %6'yı aşması sonrasında ise 23 Haziran'dan bu yana en kötü hafta yaşandı.

Ancak, Dünya Yatırım Platin Konseyi’nin yılın ikinci çeyreğine ilişkin raporuna göre, platin piyasası bu yıl 1 milyon ons civarında açık verme yolunda ilerliyor. Platinin rekor seviyede açık vermesi beklentisinin temelinde ise değerli metale yönelik talebin korunmasına karşı arzın kısıtlı kalmaya devam etmesi yatıyor.

Kaynak: Ekonomim

Platinde ayrıca 2023 yılında talebin toplam yüzde 27 artarak 8 milyon 230 bin onsa çıkması bekleniyor. Platindeki talep artışı ise otomotiv sektöründeki tüketimden kaynaklanıyor.

REKLAMI KAPAT X