Altında ibre yukarı döndü: Piyasalar Powell’ın konuşmasını bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altında ibre yukarı döndü: Piyasalar Powell’ın konuşmasını bekliyor
Doviz.com
22.08.2023 11:09

Yatırımcılar faiz oranlarına ilişkin ipuçları için bu hafta yapılacak Jackson Hole toplantısını beklerken, altın fiyatları son 5 ayın en düşük seviyelerinden sonra yönünü yukarı çevirdi.

Buna göre ons altın, haftanın son işlem gününde TSİ 11.00’de %0,33 artışla 1.901,07 dolardan işlem görürken; gram altın ise %0,54 artışla 1.662,46 lira seviyesinden fiyatlandı.

Bir hafta boyunca arka arkaya yaşanan kayıpların ardından ons altın pazartesi günü %0,3 artışla iki haftadan uzun bir sürenin en iyi gününü geçirmişti.

ACY Securities ekonomisti Clifford Bennett ise altın fiyatlarındaki son toparlanma çabasına ilişkin, "Potansiyel alıcılar altının ne kadar düşebileceğini görmek için bekliyordu. Bu düşüş bu sebeple piyasaya yeniden güçlü bir giriş yaşanmasının başlangıcı olabilir." dedi.

Benett ayrıca dolar endeksinin son dönemdeki en yüksek seviyelerinden yapacağı herhangi bir düzeltmenin, altın piyasasında güçlü bir ralliyi destekleyeceğini belirtti.

Tahvil getirilerinde dikkat çeken yükseliş

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi ise dirençli bir ABD ekonomisinin Federal Rezerv'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı görüşünü artırmasıyla en son Kasım 2007'de görülen en yüksek seviyelere ulaşmıştı.

İLGİLİ HABER Jackson Hole öncesi ABD Hazine getirilerinde dikkat çeken yükseliş Jackson Hole'da yapılacak merkez bankacılar sempozyumu öncesinde ABD Hazine kağıdı getirilerindeki yükseliş dikkat çekiyor.

Daha yüksek oranlar tahvil faizlerini artırırken, doları güçlendirerek getirisi olmayan külçeyi ise yatırımcılar için daha az cazip hale getirmişti.

ABD'de yavaşlama korkularının azalması ve tahvil getirilerinin yükselmesi ise bu yıl geleneksel güvenli liman altınla desteklenen borsa yatırım fonlarına olan ilgiyi de giderek azaltmıştı.

Buna göre son olarak cuma günü alım gerçekleşen dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust’ın varlıklarından pazartesi günü yeniden çıkış yaşandı.

Altın piyasasının odağında Powell var

Bu gelişmelerin ardından Fed’in gelecek toplantılarındaki faiz adımlarına ilişkin cuma günü Jackson Hole’da Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları yakından takip edilecek.

Bennett, toplantıda Powell’ın muhtemelen Fed'in manşet enflasyonu hedef aralığa doğru indirmede iyi bir iş çıkardığını vurgulayacağını öngörerek, "Bu, altın piyasasındaki faiz oranı baskısının bir kısmının ortadan kalkmasına yol açabilir." dedi.

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatlarında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler Geçtiğimiz hafta ons altın, 200 günlük hareketli ortalaması olan 1907 USD altına sarkması ile birlikte haftayı önemli destek altında, 1889 USD seviyesinden kapattı. Böylece bu hafta olası tepki yükselişlerinde 1900 USD ons altın için önemli bir direnç haline geldi.
REKLAMI KAPAT X