Altında kâr satışları düşüş getirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altında kâr satışları düşüş getirdi
Doviz.com
25.07.2024 12:33

Fed’in faiz oranlarını ne zaman ve ne büyüklükte düşüreceğine dair daha fazla ipucu sunabilecek ABD büyüme ve öncü enflasyon verileri öncesinde yatırımcıların kârlarını realize etmesiyle altın fiyatları perşembe gününe düşüşle başladı.

Ons altın, saat 12.15 itibarıyla yüzde 1,07 düşüşle 2.375 dolardan işlem görürken; değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın da yüzde 0,50 düşüşle 2.516 TL seviyesinden fiyatlandı.

OANDA'nın Asya Pasifik Kıdemli Piyasa Analisti Kelvin Wong ise altın fiyatlarındaki düşüşe ilişkin, “Temel perspektiften baktığınızda, altını baskı altına alan herhangi bir faktör yok. Bu nedenle, bir miktar kâr satışı yaşıyoruz gibi görünüyor. Teknik açıdan bakıldığında, fiyatlar bir miktar daha düşebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalar ABD verilerini bekliyor

Piyasalar ise bu beklentilerin ortasında günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD gayrisafi yurtiçi hasıla verilerini ve cuma günü açıklanacak Fed'in favori enflasyon ölçütü olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verilerini beklemeye başladı.

Wong, konuya ilişkin paylaşımında ise “PCE verileri enflasyonun yavaşladığını gösterirse ve Fed’in eylül ayında faizleri indirme beklentisi kuvvetlenirse” altın fiyatlarında yeniden bir canlanma görülebileceğini belirtti.

Dünya Altın Konseyi de son notunda, seçimlerle ilgili belirsizliğin devam etmesi ve artan jeopolitik tehditlerin daha geniş ölçekte makro değişkenleri etkileme potansiyeli olması sebebiyle yatırımcıların kendi portföylerindeki riski nasıl azaltabileceklerini değerlendirmeye başlayabileceğini ve bu durumun yatırımcıları altına yönlendirebileceğini aktarmıştı.

Gram altında takip edilecek seviyeler neler?

Doviz.com analisti Osman Bayrak, bu hafta gram altında takip edilecek kritik seviyenin bugün kırılan 2545 TL olduğunu belirterek, bu desteğin altında kalıcı olunması halinde gram altının 2460 TL seviyesine inebileceğini ancak 2545 TL seviyesinin yeniden üzerine çıkılması halinde yükseliş umutlarının da canlanabileceğini aktardı.

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatları ilk desteğine tutunabilecek mi? Zirve seviyelerden yönünü tekrar aşağı çeviren ons altın kısa vadeli yükselen trendini kırmış olsa da yükselen kanal desteğine tutunup tutunamayacağı büyük bir soru işareti olarak karşımıza çıkmaktadır.

Öte yandan, Reuters tarafından yapılan bir anketin sonuçları da altın fiyatlarında önümüzdeki aylarda yeni rekor beklendiğini, platin ve paladyumun ise 2024 yılında ons başına 1.000 doların altında kalmasının beklendiğini gösterdi.

REKLAMI KAPAT X