Altında rekor koşusu sürüyor: Ons altın ve gram altında yeni zirve

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altında rekor koşusu sürüyor: Ons altın ve gram altında yeni zirve
Doviz.com
22.04.2025 08:39

Altın fiyatları, ABD Başkanı Trump'ın Fed Başkanı Powell'a yönelik faiz eleştirileri sonrası tüm zamanların zirvesine ulaştı. 

Altın, ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed’e yönelik eleştirileri ve süregelen ticaret savaşı endişelerinin ortasında güvenli liman talebinin desteğiyle yeni zirvesine ulaştı.

Ons altın, haftanın ilk işlem gününde yüzde 2,9 yükseldikten sonra bugün ilk kez ons başına 3.495 doların üzerine çıkarak rekor tazeledi.

Ons altındaki yükselişe paralel olarak değerlenen gram altın ise tüm zamanların zirvesini 4 bin 297 liraya taşıdıktan sonra haftanın ikinci işlem gününde yüzde 1,65 artışla 4 bin 279 liradan işlem gördü.

Trump, son olarak pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin yavaşlayabileceği uyarısında bulunarak Fed’e yönelik faiz indirimi çağrısını yinelemişti. Powell’ın faiz oranlarını sabit tutma konusundaki ısrarını eleştiren Trump, tarifelerin enflasyon üzerindeki etkilerine dair netlik sağlanmadan faizlerin düşürülmesi gerektiğini savunmuştu.

KCM Trade Baş Piyasa Analisti Tim Waterer ise altındaki yükselişe ilişkin paylaşımında, “Yatırımcılar, gümrük vergileri konusundaki endişeler ve Trump-Powell gerilimi nedeniyle ABD varlıklarından uzak duruyor. Bu durum, dolardaki zayıflığın etkisiyle altını avantajlı bir konuma getiriyor” dedi.

Bu ay içinde görülen hızlı yükseliş dikkate alındığında kısa vadeli bir geri çekilme olasılığının mevcut olduğunu belirten Waterer, ekonomik belirsizliklerin hâkim olduğu bu ortamda olası bir düşüşte bile yatırımcıların altına yeniden yönelmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER Trump ve Powell arasında faiz gerilimi Fed Başkanı Jerome Powell'ı faiz indiriminde geç kalmakla suçlayan ABD Başkanı Donald Trump, "Powell seçim dönemi dışında her zaman çok geç kalıyor. Faizler düşürülmezse ekonomide yavaşlama olabilir" dedi.

Altın fiyatlarındaki hareketliliğin ortasında piyasalar ise Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası toplantılarında merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamaları beklemeye başladı.

Bugün, ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Sarah Breeden ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos açıklamalarda bulunacak.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek ABD'de paranın patronuyla buluşacak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, G20, IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yatırımcı buluşmaları başta olmak üzere çok sayıda temasta bulunacak.
REKLAMI KAPAT X