Altında volatil seyir: Takip edilecek kritik seviye

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında volatil seyir: Takip edilecek kritik seviye
Doviz.com
05.12.2023 09:22

Piyasa katılımcıları, yatırımcıların cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisini beklediği bir dönemde, ons altında takip edilecek kritik seviyeyi açıkladı.

Haftanın ilk işlem gününde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.135,40 dolara kadar yükselen altında, sert yükselişin ardından rüzgar tersine döndü. Buna göre ons altın, piyasaların kapandığı saatlerde 2.023 dolara kadar geriledi. Böylelikle gün içinde altın fiyatlarında 100 doların üzerinde kayıp yaşandı.

Gram altın ise piyasaların kapalı olduğu saatlerde 1980,162 TL'ye kadar çıktıktan sonra ons altındaki gerilemenin etkisiyle 1.880 TL'ye geriledi. Gram altın bugün saat 09.00 itibarıyla ise yüzde 0,30 artışla 1.890,26 TL’den işlem gördü.

Altını diğer para birimi sahipleri için daha cazip hale getiren dolar endeksi ise (DXY) 103,53 seviyesine gerilerken, 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi de %4,236'ya indi.

Tastylive’dan Ilya Spivak ise son 24 saat içinde altın fiyatlarında yaşanan dramatik hareketlerin ardından "şimdilik altın için genel eğilim hala yükseliş yönünde görünüyor" dedi.

Spivak, haftalık açılışta yaşanan rallinin ardından gerçekleşen düşüşün ise bu haftaki veriler öncesinde (Avustralya Merkez Bankası ve Kanada Merkez Bankası faiz kararları, ABD istihdam verileri) pozisyon almak isteyen yatırımcıların hareketlerinin yansıması olduğunu söyledi.

İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği üç gelişme Aralık ayının ilk haftasında ABD tarım dışı istihdam verisi, Euro Bölgesi verileri ve ülkemizde de kasım ayı TÜFE verisi piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Öte yandan CME'nin FedWatch aracına göre yatırımcılar, Fed'in gelecek yıl mart ayına kadar faiz indirimine gideceğine dair bahislerini pazartesi günü erken saatlerdeki %70 seviyesinden yaklaşık %60'a düşürdü. Böylelikle ilk faiz indirimi beklentileri ağırlıklı olarak haziran ayına kaymaya başladı. Bu durum da altın fiyatlarındaki düşüşü destekleyen bir diğer önemli faktör oldu.

Geçen haftaki veriler ise enflasyonist baskıların azaldığına ve iş gücü piyasasının kademeli olarak gevşediğine işaret ederek, erken bir faiz indirimi fikrini güçlendirmiş ve altın fiyatlarında ralli yaşanmasına destek olmuştu.

Bu gelişmelerin ardından yatırımcılar, cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerini beklemeye başladı.

Reuters teknik analisti Wang Tao ise kritik veri öncesinde ons altının 2.009 dolar desteğini test edebileceğini ve bunun altında bir kırılma olması halinde tekrar 1.980 dolara doğru gerileme yaşanabileceğini belirtti.

İLGİLİ ANALİZ Altın yeni dünyalara yelken açabilecek mi? Ons altın geçtiğimiz haftayı çok kuvvetli bir yükselişle 2072 USD’den kapattı. Bu hafta ons altının yeni dünyalara yelken açıp açamayacağını yakından izleyeceğiz.

“Yatırımcılar altını korunmak için tutar”

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz ise yatırımcıların altını korunmak için tuttuğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Yatırımcılar için altın korunma limanıdır. Zira sadece sarı bir metal değil aynı zamanda ziynet eşyasıdır. Üretimi kıttır. Kaynakları azdır. Likite en yakın enstrümanlardandır. Merkez bankalarından tutun da evlenecek çiftlere kadar tercih edilen bir emtiadır. Kaldı ki küresel risklerden etkilenir. Tarih göstermiştir ki jeopolitik riskler arttığında altın fiyatları bundan etkilenir ve tırmanır. Ayrıca merkez bankaları da altın toplamaya başlar. Bu durum, arzın sınırlı olduğu süreçlerde fiyatları yukarı doğru iter. Bunun yanı sıra belirsizliğin hâkim olduğu piyasalarda altına olan teveccüh, aşırı tırmanır.

Belirsizlikler altını güçlü tutacak. Savaşın getirdiği küresel riskler yüksek. Merkez Bankalarının adımlarına ilişkin öngörülememezlikler var. Altın yatırımcıları boşlukları sever. Çekilir ve bekler."

REKLAMI KAPAT X