2007 yılından bu yana en yüksek seviyesini gören ABD 10 yıllık tahvillerine rağmen altın fiyatlarında yükseliş sürüyor. Peki uzmanlar altın fiyatlarındaki yükselişe yönelik ne söylüyor?
Orta Doğu geriliminin ortasında yatırımcılar bugün TSİ 19.00’da Fed Başkanı Powell’ın New York Ekonomi Kulübü'nde yapacağı konuşmayı bekliyor.
Powell’ın konuşması öncesinde İsrail-Filistin gerginliğinin tırmanacağına yönelik korkuların desteğiyle altın ise zirve koşusuna ağır adımlarla devam ediyor. Buna göre Orta Doğu'daki çatışmaların başlamasından bu yana güvenli liman talebi, ons başına altın fiyatlarında yaklaşık 130 dolarlık bir artışa destek oldu.
Kinesis Money analisti Carlo Alberto De Casa ise ons altın fiyatlarının 1960 dolar seviyesini aşması halinde yatırımcılar için daha cazip hale geleceğini söyledi.
De Casa ayrıca ABD’de faiz oranlarının zirve yapma ihtimalinin de yatırımcıların altına karşı iyimser olmasında etkili olduğunu belirtti.
Öte yandan ABD 10 yıllık tahvil faizleri bugün %4,98 ile 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra %4,88 seviyesine geriledi.
Kaynak: Tradingview
Morgan Stanley analistleri de bugün yayımladığı raporda, 10 yıllık ABD tahvil getirisinin %5 veya üzerine çıkmasının, yatırımcıların tahvil piyasasına girmesi için iyi bir nokta olacağını belirtti.
Güvenilir yatırım araçları arasında yer alan ABD tahvil getirilerinin yükselmesi ise başta hisse senedi piyasaları olmak üzere altın fiyatlarında da satış baskısı yaratma eğiliminde bulunuyor.
Bu sebeple yatırımcılar da Fed’in faiz patikası hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için ilerleyen saatlerde Fed Başkanı Powell'ın New York Ekonomi Kulübü'nde yapacağı konuşmayı bekliyor.
Altın fiyatlarında yeni zirveler gelir mi?
Reuters teknik analisti Wang Tao'ya göre ons altın 1.964 dolar direncini yeniden test edebilir ve bunun üzerinde bir kırılma altını 1.972-1.985 dolar aralığına taşıyabilir.
Baştürk Finansal Danışmanlık Kurucusu Rıdvan Baştürk’e göre ise altın fiyatlarında süreci haber akışları belirleyecek. Buna göre ABD veya İran’ın Orta Doğu’daki gerginliğe dahil olması altında yeni rekorları beraberinde getirebilir.
Baştürk’ün ekonomim’e yaptığı değerlendirmede konuyla ilgili öne çıkan başlıklar ise şöyle:
“Ekim ayının ilk haftasında 1810 dolara kadar gerileyen ons altın Hamas-İsrail gerginliğinin başlamasıyla 1880 bölgesine kadar yükselmişti. Ardından olayların devam etmesi ve artan jeopolitik riskler neticesinde 1940 seviyelerini test etti.
Rusya-Ukrayna olayları kadar küresel piyasalara etkisi olmasa da, Orta Doğu’daki gerginliğin ons altın üzerinde pozitif etkisi oldu. Tabii bu durum ekonomi dışı olduğu için bu konuda net bir görüş bildirmek zor. Riskler artarak mı devam edecek yoksa Rusya-Ukrayna sürecinde olduğu gibi azalarak devam edip, bir noktada tamamen gündemimizden mi çıkacak konusu belirsiz. Fakat mevcut sürece baktığımızda bir süre daha bu olaylar devam edecektir. ABD ve/veya İran’ın konuya dahil olup olmayacağı ise kritik bir nokta.
Normalde bu tarz riskli ortamda faizlerin aşağı gelmesi beklenir. Fakat ABD 10 yıllık faizler yüzde 4,86’ya yükselerek herhangi bir risk fiyatlaması yapmadığını gösteriyor. Bu açıdan baktığımızda karışık fiyatlamaların olduğu bir süreçteyiz.
Normal şartlarda faizlerin ons altını aşağı çekmesini bekleriz fakat içerisinde bulunduğumuz süreç normal olmayan bir süreç.
Takip edilecek seviyeler
Ons altında süreci haber akışları belirleyecek. Teknik açıdan ise bazı önemli eşikleri ön plana çıkarabiliriz. Yukarıda 1950 ve 1985 seviyeleri önemli direnç noktaları. Olayların gerginliğine göre bu noktalar test edilebilir ve bu seviyelerden teknik satışlar görebiliriz.
Daha önce kuvvetli direnç olarak çalışan 1885 seviyesi ise yaşanan son fiyatlamaların ardından destek haline geldi. 1885 üzeri kalındığı sürece yukarı potansiyel ön planda kalacaktır.
“Gram altında yukarı potansiyelin devam edeceğini düşünüyorum”
Gram altında ise tarihi rekor seviyelerindeyiz. Hem ons altındaki yükseliş hem de TL’deki zayıflık gram altını yukarı çekiyor. Gram altın için TL’de beklediğim zayıflık nedeniyle orta-uzun vade yönün yukarı olduğunu ve alım fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştim.
TL’deki zayıflığa ek olarak jeopolitik riskler de gram altının destekleyicisi oldu. Bu aşamada gram altın için bir seviye vermek sağlıklı olmayacaktır. Yukarı potansiyelin devam edeceğini düşünüyorum.”