Altındaki yükseliş çabası Fed yetkililerinin söylemleriyle zayıfladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altındaki yükseliş çabası Fed yetkililerinin söylemleriyle zayıfladı
Doviz.com
09.02.2023 09:49

Dolar endeksindeki gerilemenin de desteğiyle altın fiyatları perşembe günü üst üste dördüncü seansta da yükselirken; Fed yetkililerinin söylemleri altındaki yükseliş hareketini zayıflattı.

Gram altın bugün saat 09:45 itibarıyla %0,33 artışla 1.138,90 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,32 artışla ons başına 1.881,14 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,08 artışla ons başına 1.892,30 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,23 düşüşle 103,2468 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksindeki bu gerileme dolarla fiyatlanan altını diğer alıcılar için daha cazip bir hale getiriyor. Ancak, dolar endeksinin gerilemesinden destek bulan altın fiyatları, son olarak ABD'den gelen güçlü istihdam verisinin ardından sert bir geri çekilme yaşamıştı. Piyasalar ise bu istihdam raporunun ardından Fed'in faiz artışlarına devam edebileceğini fiyatlamaya başlamıştı. 

City Index kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Altın bir konsolidasyon aşamasına girdi, bu da dar aralıklarda işlem gördüğü ve teknik seviyeler arasında gidip geldiği anlamına geliyor." dedi.

Fed yetkilileri ise çarşamba günü yaptıkları açıklamada, ABD Merkez Bankası enflasyonu düşürmeye çalışırken, ücret artışlarının yavaşlamasına rağmen düşüşün yeterli olmadığını ve Fed'in bir süre daha para politikasında sıkı bir duruş sergilemesi gerekeceğini söyledi. Yetkililerin bu söylemi ise Fed'in daha fazla faiz artışını hala masada tuttuğunun düşünülmesine yol açtı.

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin ne bu yıl ne de gelecek yıl resesyona gireceğine inanmadığını söylerken; Fed Başkanı Powell, salı günü yaptığı açıklamada, 2023 yılında enflasyonda önemli bir geri çekilmenin görüleceğine inandığını belirtmişti.

Simpson konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Fed Başkanı Powell'ın salı günü beklenenden daha az şahin olan yorumlarının, altının geçen haftanın en düşük seviyelerinin üzerinde kalmasına yardımcı olduğunu ancak önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon verilerine doğru fiyatlarda aşağı yönlü bir ivmelenme olabileceğini söyledi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıklayacağı enflasyon raporu bu sebeple Fed'in gelecekteki para politikası duruşuna ilişkin ipuçlarının görülmesi için yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek.

REKLAMI KAPAT X