Avustralyalı bankadan altın için yeni tahmin: Yükseliş sürecek mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Avustralyalı bankadan altın için yeni tahmin: Yükseliş sürecek mi?
Doviz.com
16.09.2024 14:45

ANZ Group, altının rekor kıran yükselişinin devam edeceğini ve fiyatların önümüzdeki yılın sonuna kadar ons başına 2.900 dolara ulaşabileceğini tahmin etti.

Küresel çapta dolarda yaşanan güç kaybı sürerken ANZ analistleri yayımladıkları son notta, altının rekor kıran yükselişinin devam edeceğini ve ons başına 2.900 dolara ulaşabileceğini öngördü.

ANZ analistleri Soni Kumari ve Daniel Hynes, konuyla ilgili yaptıkları değerlendirmede, "Altın birden fazla rekor seviyeye ulaştıktan sonra daha da yükselmeye hazır. Yaklaşan parasal gevşeme, zayıf ABD doları ve devam eden jeopolitik gerginlik temel destekleyici güçler arasında" ifadelerini kullandı.

Bu beklentilerin ortasında ABD dolarının diğer 6 büyük para birimi karşısında performansını ölçen dolar endeksi ise psikolojik eşik olan 100 puana yaklaştı. Buna göre dolar endeksi yeni haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,73 kayıpla 100,36 puandan fiyatlandı.

Endeks bu seviyeleri son olarak yılın başında görmüştü.

Kaynak: Doviz.com 

Dolar endeksindeki gerileme, diğer para birimlerine sahip alıcılar için altını daha cazip hale getirirken altın fiyatlarının yükselişine destek sağlayan diğer faktörler arasında merkez bankalarının satın alımları ve jeopolitik gerginlikler yer aldı. Altın fiyatları güvenli liman alımları sayesinde bu yıl genelinde ise yüzde 20’den fazla artış gösterdi.

İLGİLİ HABER Altın ve gümüş yılın ilk 8 ayında parladı Altın ve gümüşün ons fiyatı yılın 8 ayında yüzde 20'den fazla değer kazanarak emtia piyasasında en fazla kazandıran ürünler arasında yer aldı.

Altında kısa vadeli takip edilecek seviyeler

Ekonomist Hikmet Baydar, bu gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada, ons altında 2530 dolar seviyesinin aşağı yönlü kırılmadığı sürece gram altında yeni zirveler görülebileceğini belirterek, 2900 liraya doğru ivmelenme beklediğini aktardı.

İLGİLİ HABER Yeni haftada altın, dolar ve borsada yön ne olacak? Geçen hafta altın fiyatları rekor kırarken borsada sert düşüş dikkati çekmiş, dolar/TL’de ise 34’ün altında baskının sürdüğü görülmüştü. Peki, yeni haftada altın, dolar ve borsada yön ne olacak? İşte uzman yorumları...

Doviz.com analisti Osman Bayrak ise altında kanal katlama hedefinin orta seviyesini geçen ons altının yeni hedefinin 2615 USD olduğunu belirterek, “Rekorlar kıran ons altın için 2615-2650 USD bölgesi geçilmesi önemli ama bir o kadar da zor bir direnç bölgesi olabilir.” dedi.

Teknik anlamda tek seferde bu bölgenin aşılması için bir haber akışının gerektiğini belirten Bayrak, “Aksi halde bu seviyeye ulaşan bir ons altın için yeni bir konsolidasyon/kısa vadeli geri çekilme daha olası görünmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ ANALİZ Altın rekor üzerine rekor kırıyor Kısa vadeli destek seviyesinin üzerinde tutunmayı başaran ons altın yönünü yukarı çevirerek geçtiğimiz haftayı rekor üzerine rekor kırarak kapattı.
İLGİLİ HABER Tarih tekerrür eder mi?: Altında eylül sendromu 2017'den bu yana eylül aylarında ortalama yüzde 3,2 düşen altın, bu yılın eylül ayına da aşağı yönlü bir seyir ile başladı. Peki, bu yıl altında eylül sendromu aşılabilir mi? İşte altının seyri için yatırımcıların takip edeceği gelişmeler..
REKLAMI KAPAT X